Eilen satoi, ja se ärsytti myös Pekka Poutaa – hellettä joudutaan nyt jännittämään: "Molemmilta puolilta hellealue uhattuna"

Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa 5:15

Suomessa on koleahkon kesän alun jälkeen lähennelty hellelukemia, mutta sadealueet uhkaavat hellealuetta useasta suunnasta. Elokuussa on odotettavissa isompi muutos.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta oli tiistaiaamuna silminnähden ärsyyntynyt, koska sääennuste maanantaille oli mennyt mönkään. Nimittäin sadealueen ei pitänyt ulottua pääkaupunkiseudulle, mutta silti eilen iltapäivällä satoi Helsinkiä myöten. 

– Tietokoneiden ennustemallit eivät jostain syystä saaneet tuota [sadealuetta] kiinni, Pouta tuhahtaa. 

Sateista huolimatta lämpöä on luvassa, mutta sen kestoa joudutaan vielä jännittämään. Maan itäosiin muodostuu jatkuvasti sadealeita viilentämään, ja pohjoisesta pyrkii sadealueita Norjan vuoriston yli Lappiin.

– Molemmilta puolilta on tämä meidän hellealue uhattuna, Pouta sanoo.

Hellettä kaipaavat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta ainakin maan länsi- ja eteläosissa. Itä-Suomessakin helteet ovat todennäköisiä, mutta Venäjälle virtaava kylmä virta saattaa ensi viikolla tuoda kylmiä tuulahduksia Suomen itäosiin asti. 

Uimavedet pysyvät korkeissa lämpötiloissa, ja nousutahti on järvivesissä vähintään asteen päivässä. Järvivesissä voi siis olla yli 25 astetta lähipäivinä. Myös merivedet nousevat rannikolla yli 20 asteen.

Elokuussa matalapaine saapuu Eurooppaan

Isommat muutokset saattavat olla edessä elokuussa, kun Keski-Euroopan ylle saapuu matalapainetta ja sadealue. Pouta kertoo, että elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla on näkyvissä selkeä muutos koko Euroopassa. 

– Elokuun alun jälkeen Suomessakin tilanne muuttuu täysin, mutta en oikein saa selkoa, mihin suuntaan, Pouta sanoo. 

Pitkän aikavälin ennusteet ovat haastavia, ja ne perustuvat tietokoneiden tekemiin laskelmiin, jotka eivät aina osu oikeaan. Sää voi vaihdella nopeastikin.

– Eihän näissä näkynyt tätä hellejaksoa kuin vasta sillä [samalla] viikolla, Pouta toteaa.

Katso yllä olevalta videolta sääkeskustelu kokonaisuudessaan!

Lue myös:

    Uusimmat