Tämä kohuvideo sekä äärioikeiston vehkeily Venäjän kanssa syöksivät Itävallan kriisiin – Tutkija: Vaikutukset voivat näkyä Euroopassa laajemminkin

9:41
Katso Itävallan kohuvideo ja tutkijan koko haastattelu MTV Uutiset Livestä.

Itävallan oikeistopopulistien Venäjä-yhteyksistä roihahtaneen korruptiokohun vaikutukset voivat näkyä laajemmin Euroopassa, arvioi poliittisen historian yliopiston lehtori Johanna Rainio-Niemi Turun yliopistosta.

– Itävalta on ollut koko oikeistopoulistisen liikkeen nousussa jollakin tavalla etujoukossa ja esimerkin omaisessa asemassa, Rainio-Niemi kertoo MTV Uutisille.

– Ehkä kaikista kiinnostavinta on sen näkeminen, millä tavalla oikeistopopulisisten liikkeiden kannattajakunta reagoi siihen, että tulee näin kouriintuntuvaa todistusaineistoa liittyen esimerkiksi Venäjä-yhteyksiin.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti eilen maan hallituksen kaatuneen, kun hallituksessa istuvan, oikeistopopulistisen Vapauspuolueen puheenjohtaja osoitti salaa kuvatulla videolla olevansa valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta. Videolla puoluejohtaja Heinz-Christian Strache osoitti kiinnostusta myös itävaltalaisen sanomalehden haltuunottoon oman vaalikampanjansa vauhdittamiseksi.

Video oli kuvattu Ibizalla kesällä 2017 ennen Itävallan edellisiä parlamenttivaaleja. Sebastian Kurzin keskustaoikeistolainen ÖVP-puolue muodosti tuolloin hallituksen oikeistopopulistien kanssa. Uudet, ennenaikaiset parlamenttivaalit ovat näillä näkymin edessä syyskuussa.

Paljasti puoluejohtajan ajatukset

Rainio-Niemi uskoon Itävallan tulevien vaalien näyttävän oikeistopopulismin suosion rajat.

– On mahdollista, että Vapauspuolueella on sen verran vakiintunut kannattajakunta Itävallassa, että välttämättä kannatusmuutokset eivät ole kovin dramaattisia. Tämä näyttänee sille vuodolle, mitä muista puolueiden kannattajakunnista on tapahtunut FPÖ:n puolelle, Rainio-Niemi sanoo.

Rainio-Niemi muistuttaa, että videolla puhutaan hypoteettisesta avunannosta eikä konkreettisista suunnitelmista. Oikeistopopulistisen liikkeen johtajan ajatusmaailmasta video kuitenkin paljastaa jotain.

– Siitä näkyy, että sekä suhteessa Venäjään että oikeusvaltion perusinstituutioihin ja median vapauteen kohdistuu oikeistopopulistien puolelta pyrkimyksiä, jotka eivät ole olleet ennen tätä noin selkeästi nähtävillä, Rainio-Niemi sanoo.

Venäjä-yhteydet tiedossa

Itävallan laitaoikeiston Venäjä-yhteydet ovat olleet esillä aiemminkin. Rainio-Niemen mukaan tiedossa on esimerkiksi ollut, että FPÖ:llä on yhteistyösopimus Venäjän presidentin Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa, ja huhuja muustakin on liikkunut pitkään.

Myös esimerkiksi Suomen suojelupoliisi on aiemmin kieltäytynyt luovuttamasta tietoja Itävallalle Venäjä-kytkösten takia.

Juuri Venäjä-kysymykset jakavat myös Euroopan oikeistopopulisteja, jotka suunnittelevat yhteisen ryhmittymän perustamista Euroopan parlamenttiin. Myös Suomen perussuomalaiset on suunnitellut liittymistä samaan ryhmään FPÖ:n kanssa.

Kuka hyötyy kohusta?

Video vuodettiin kahdelle saksalaislehdelle lähes kaksi vuotta sen kuvaamisen jälkeen, aivan eurovaalien alla.

Rainio-Niemen mukaan videon tuominen julkisuuteen voi olla useamman eri toimijan etujen mukaista. 

– Se voi olla (puolueen) sisäisiä, puolueiden keskinäisiä tai Euroopan tasolla puolueiden välisiä kamppailuita. Ehkä seuraavien kuukausien aikana, Euroopan parlamentitivaalien jälkeen pystytään sanomaan jotain, kun nähdään, miten äänestäjät tällaiseen reagoivat, Rainio-Niemi sanoo.

Katso kohuvideo sekä koko haastattelu videolta!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja