Eikö kumppanisi koskaan myönnä olevansa väärässä? Asiantuntija selittää, mistä se voi johtua

Anteeksipyyntö on toisille kovempi pala kuin toisille. Tunnetko sinä ihmisen, joka on "aina oikeassa"?

Joillekin ihmisille anteeksipyynnön esittäminen tuntuu olevan mahdotonta. Olipa kyseessä kumppanisi, esimiehesi tai ystäväsi, on vaikeaa tulla toimeen sellaisen ihmisen kanssa, joka ei todisteetkaan nähtyään voi myöntää olleensa väärässä.

Mistä käytös johtuu? Australialainen Whimn-sivusto kysyi asiaa psykologi Tim Sharpilta. Asiantuntijalla olikin esittää kolme syytä siihen, miksi sana 'anteeksi' voi joskus olla niin vaikea lausua ääneen.

1. Hän luulee, että väärässä oleminen tarkoittaa sitä, että hän on arvoton

Sharpin mukaan joillekin epätäydellisyyden myöntäminen voi saada aikaan syvää psykologista ahdistusta epäonnistumiseen liittyvistä riskeistä tai seurauksista.

– Luulen, että syy, miksi jotkut eivät voi pyytää anteeksi, ei ole oikeastaan se, etteivät he pidä väärässä olemisesta, vaan se, että se nähdään luontaisena vikana persoonassa, hän selittää.

Niillä, jotka eivät suostu pyytämään anteeksi, on järjetön tarve olla aina täydellinen. Heistä tuntuu, että mokat ovat anteeksiantamattomia.

– Vaikeus myöntää epäonnistuminen tulee suurelta osin epärealistisesta odotuksesta, että minun pitäisi olla aina oikeassa.

VIDEO: Saako lasten kuullen riidellä? Artikkeli jatkuu videon alla.

3:05

2. Hän luulee, että jos ei koskaan myönnä virheitään, vaikuttaa vahvemmalta

Joillekin anteeksipyytelevänä oleminen on yhtä kuin heikkous, mutta Sharp muistuttaa, että tämä näkemys on väärä. Hyvä johtaja myöntää virheensä.

– On olemassa hyvin mielenkiintoisia tutkimuksia siitä, että johtajat, jotka osoittavat haavoittuvuutta ja ovat avoimempia erehtyväisyydessään, tuppaavat olemaan arvostetumpia.

Sharpin mukaan se, että esimies ymmärtää vastuunsa, voi inspiroida ihmisiä pitämään häntä hyvin luotettavana.

– Tässä on järkeä, sillä jos joku sanoo 'olen 100-prosenttisen täydellinen, olen 100-prosenttisen oikeassa koko ajan', sitä on aika vaikea uskoa.

– Minusta olisi vaikea luottaa sellaiseen henkilöön, koska kukaan, jonka tunnen, ei ole 100-prosenttisen täydellinen. Sitä vastoin joku, joka sanoo 'yritän parhaani, mutta teen virheitä joskus, mokaan, olen pahoillani, mutta yritän korjata asian' on minusta uskottavampi. Luottaisin ennemmin sellaiseen henkilöön.

3. Hän ei arvosta totuutta

Sharp kertoo, että joidenkin ihmisten kohdalla kyse on vain siitä, että he eivät arvosta totuutta ja rehellisyyttä.

Siinä missä toiset, loogiset ihmiset haluavat faktoja ja tietoja päätöstensä tueksi, toiset tekevät päätöksensä tunteiden perusteella. Sharpin mukaan ongelmia muodostuu, kun yrittää järkeillä puhuessaan tunteidensa mukaan kulkevalle ihmiselle. Sharpin mukaan se on kuin "puhuisi vieraita kieliä".

Lähde: Whimn

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja