Viisikymppinen nainen retuutti koiraansa turkista koulutustilaisuudessa – perustelee jännityksellä

1:14
Katso myös: Video ei herkille! Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamilla videoilla koiria potkitaan ja lyödään.

Syyttäjä vaatii Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viisikymppiselle naiselle sakkorangaistusta suojelukoiraan kohdistuneesta eläinsuojelurikoksesta. Epäilty rikos tapahtui Saksanpaimenkoiraliiton alajärjestön koulutustilaisuudessa syksyllä 2020.

Syyttäjän mukaan nainen koulutti koiraa kohtuuttoman ankarasti ja käsitteli sitä kovakouraisesti. Koiralle aiheutui tarpeetonta kipua ja tuskaa, haastehakemuksessa sanotaan.

Nainen kiistää syytteen eläinsuojelurikoksesta. Hän myönsi poliisikuulustelussa ottaneensa kahdeksanvuotiasta belgianpaimenkoiraansa turkista kiinni ja nostaneensa sen turkista ilmaan. Hän sanoi syyksi jännityksen.

– Tietysti, kun on uusi paikka ja mennään tuohon tilanteeseen, kun ei ole tuttuja, niin jännittää valtavasti. Tarkoitan jännittämisellä itseäni.

Nainen sanoi, että hänen toiminnastaan kuvatulla videolla näkyvä tilanne on sellainen, jossa koiraa estetään menemästä maalimiehen mukaan.

– Kun maalimies siirtyy, niin koirahan tahtoo mennä mukana. Eli sitä estetään menemästä mukana. Ja sitten, mikä siinä oli se sanamuoto "pakottaa taaksepäin" tai mikä Kennelliitolta tuli se, niin ei naisella sellaisia voimia ole, että se voisi satuttaa koiraa, nainen sanoi.

Puolustus: Hyväksyttäviä ja tavanomaisissa rajoissa

Nainen myönsi kuulustelussa toimineensa väärin.

– Ei ole oikeutettua kouluttamista. Allekirjoitan kovaa puhumisen, käskemisen ja nykimisen, mutta ei saa käydä koiraa turkista kiinni, nainen sanoi.

Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa hän kuitenkin puolusti turkista nostamista.

– Koiran nostaminen kahdesti turkista tai hihnasta nykäisy ovat hyväksyttäviä ja tavanomaisissa rajoissa, eikä niitä voida pitää koiran pahoinpitelemisenä ja siten eläinsuojelurikoksena.

Poliisitutkinnassa lausunnon antanut Ruokaviraston ylitarkastaja katsoo, että nainen aiheutti koiralleen tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

– Eläinten kouluttamisessa ei ole tarpeen kohdella eläimiä kovakouraisesti halutun oppimistuloksen saavuttamiseksi, ylitarkastaja sanoi.

Tuli julkisuuteen järjestön salavideoiden kautta

Suojelukoirien kaltoinkohtelu tuli ilmi vuonna 2021, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salavideoita. Niillä näkyi, kuinka koiria potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin. Videoiden mukaan koulutuksessa oli käytetty myös sähkö- ja piikkipantoja.

Rikosepäilyjä on tutkittu Varsinais-Suomen lisäksi Itä-Uudellamaalla, missä asiaa koskeva syyteharkinta on vielä kesken.

Suomen Kennelliiton hallitus määräsi marraskuussa 16 ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus päätti lähettää 13 henkilön asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrätä henkilöt väliaikaiseen koe- ja kilpailukieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja