"Tuonne Alepaan on pitänyt mennä kumiveneellä": Helsingin tulvimaan saanut rankkasade yllätti meteorologit täysin – näin yllätyssateet piinaavat Suomea loppuviikolla

Rikotaanko elokuun sade-ennätykset? Liisa Rintaniemi lupaa lisää sateita 5:10
Rikotaanko elokuun sade-ennätykset? Liisa Rintaniemi lupaa lisää sateita

Aamulla Helsingissä tulvia aiheuttanut muhkea saderintama matkaa päivän aikana pohjoisemmaksi. Baltiassa kehittyy kuitenkin jo uusia sateita, jotka saapuvat kuurojonona eteläisen Suomen ylle.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kuvaa tämänhetkistä säätilannetta jännittäväksi.

– Meillä on etelänpuoleinen virtaus ja hyvin lämmintä ilmaa Suomen itäpuolella. Lämmin ilma pystyy sisältämään hyvin paljon vettä, ja siitä suuret sademäärät tulevat, Rintaniemi kertoo.

Toisaalta tilanne on myös hyvin ennakoimaton.

– Yöllisiä kaatosateita Helsinkiin ei pystytty ennustamaan eilen illallakaan. Näytti siltä, että ne menevät idästä ohi.

– Näin ollen myös iltapäiväennuste levittää sateen mahdollisuutta laajalle alueelle. Runsain sade voi tulla Pohjanmaalta kohti Kainuuta ulottuvalla alueella. Mutta ilmiö on hyvin paikallinen, eli suinkaan koko tuolla alueella ei sada kaatamalla. Jos sade pääsee oikein pysymään paikallaan, kertymät saatavat olla jopa neljää, viittäkymmentä millimetriä. Lisäksi itään voi nousta Suomenlahden yli voimakkaita ukkoskuuroja.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Pohjois-Suomi ei saa niskaansa yhtä suuria sateita kuin etelämpi.

– Mutta kun katsotaan tulevaa yötä, rankkasateet suunnistavat nimenomaan Pohjois-Suomen asiaksi. Mutta etelävirtaus tuo huomenna yhä uutta myös etelään. Varsinkin idässä on edelleen idässä myös ukkosen mahdollisuus.

"Matalapaineen pahanen kekkuloi" lähiseudulla koko viikonlopun

"Matalapaineen pahanen kekkuloi" Rintaniemen mukaan Suomen lähiseudulla koko viikonlopun.

– Se on aika lailla kuolemassa ja täyttymässä oleva matalapaine. Siihen ei liity enää voimakkaita tuulia, mutta sateita se jaksaa lämmön voimalla pyörittää Suomen läpi koko viikonlopun. Lauantainakin voi tulla vielä rankkoja sateita.

– Jos ukkostaa, ukkosiin voi liittyä paikallisesti voimakkaita puuskatuulia. Myrskytuulta ei kuitenkaan ole havaittavissa.

Rintaniemi muistuttaa, että viikonlopun karttoja ei voi ottaa kovin kirjaimellisesti.

– Sateen mahdollisuus pyörii jossain Etelä-Suomen yllä. Sunnuntaina voi olla sääkartoilla poutaisempi aukko, eli lähtisikö tuo tilanne pikkuisen kuivumaan? Rintanimi aprikoi.

Alepaan kumiveneellä

Aamun ja aamuyön sateet toivat Helsingin Kaisaniemeen tunnissa kello 3.30–4.30 22 milliä vettä, mikä aiheutti paikallista tulvimista. Kaikkiaan tämän vuorokauden aikana on tullut 26 millimetriä vettä Helsingissä.

– Vaikka 2,5 senttiä tuntuu vähältä, kun se tulee kerralla lyhyen ajan sisällä kaupunkialueelle, jossa vedellä ei ole paikkaa johon mennä tai imeytyä, viemärit eivät kerta kaikkiaan riitä vetämään.

Rintaniemi esittelee MTV Uutiset Livessä kuvaa Helsingistä, jossa vesi on saartanut kauppaliikkeen.

– Tuonne Alepaan on pitänyt varmaan kumiveneellä mennä aamun tunteina.

Lue myös:

    Uusimmat