Mainos

Ei kiitos

Suomi, 2014. Ohjaus: Samuli Valkama. Käsikirjoitus Anna-Leena Härkösen romaanin pohjalta: Heikki Paavilainen, Samuli Valkama. Kuvaus: Anssi Leino. Leikkaus: Harri Ylönen. Musiikki: Timo Lassy. Tuotanto: Rimbo Salomaa, Lasse Saarinen. Pääosissa: Anu Sinisalo, Ville Virtanen, Kai Vaine. Kesto: 95 min. Levittäjä: SF Film.

Heli (Anu Sinisalo) ja Matti Valkonen (Ville Virtanen) rakastavat toisiaan ja tytärtään, mutta heidän avioliittonsa voi huonosti. Parisuhteesta on nimittäin kadonnut seksi: Mattia ei koskaan huvita. Matti on depressiivisyyteen taipuvainen verkkarimies, joka pitää rutiineista ja tietokonepeleistä, mies jolla on sauvakävelijän sielu. Tunteista puhuminen ja itseilmaisu eivät ole hänen vahvuuksiaan. Heli on moderni, tyylitietoinen, suorapuheinen ja pahasti puutteessa. Onkin outoa – lievästi jopa epäuskottavaa – että nämä kaksi ihmistä ovat naimisissa keskenään. Toisaalta juuri tästä yhteensopimattomuudesta syntyy herkullista draamakomediaa.

Kun lomamatka etelän aurinkoon ei tuo säpinää peiton alle, Heli päättää hakea seksiä muualta. Ja miksipä hän ei saman tien valitsisi nuorta, viriiliä ja komeaa miestä, kun sellainen osuu sopivasti eteen? Jarno (Kai Vaine) pyörii musakuvioissa ja trendikkäissä bileissä. Suhteen jatkuessa 44-vuotiasta Heliä alkaa kaihertaa ikäkompleksi ja mustasukkaisuus.

Anna-Leena Härkösen kirjoissa naiset kertovat mielipiteensä suoraan, he toimivat kun heitä potuttaa. Toiminnan lopputulokset ovat joskus nolostuttavia, mutta ainakaan naiset eivät jää passiivisina ruikuttamaan kohtaloaan. Ei kiitos -romaanin ongelmat ovat todellisia, luultavasti jopa tavallisia, mutta Härkösen lähestymistapa on kepeän pisteliäs. Sama tyyli on valittu elokuvaan - ja hyvä niin.

Helin rooli on taitavan Anu Sinisalon ensimmäinen elokuvapäärooli. Kummallista, että Sinisalo saa sellaisen vasta nyt. Ville Virtanen tekee erinomaisesti hidastempoista elämää niin sängyssä kuin sen ulkopuolellakin elävän Matin roolin. Kai Vaine lipevänä, aina valmiina oriina, on myös onnistunut. Uskon monien ohjaajien väittämään, että paljon on kiinni onnistuneesta roolituksesta.

Kun tarinan aiheena on seksi, on pohdittava, miten seksikohtaukset esitetään tyylikkäästi. Samuli Valkama on ratkaissut asian mallikkaasti. Kohtaukset eivät ole liian häveliäitä mutta eivät myöskään kiusallisen paljastavia. Elokuva on saanut ikäsuosituksen K-12, mikä kertoo valitusta linjasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Ei kiitos on aikuisten elokuva aikuisten ongelmista eikä totisesti mikään romanttinen komedia. Timo Lassyn jazzmusiikki istuu oivasti tarinan tunnelmaan.

Teksti: Minna Karila

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja