Ei enää altavastaaja: Bernie Sanders, 77, haluaa jälleen Yhdysvaltojen presidentiksi – "On aika viedä poliittinen vallankumous loppuun"

Bernie Sanders hakee Yhdysvaltojen presidentiksi 0:57
CNN:n ensiuutinen Sandersin lähdöstä mukaan kisaan.

Yhdysvaltalainen senaattori Bernie Sanders ilmoitti tiistaina lähdöstään demokraattipuolueen esivaalikilpaan. 77-vuotias Vermontin senaattori haki tehtävään vuonna 2016, mutta hävisi esivaalin Hillary Clintonille. Tuolloin hän oli altavastaaja, mutta nyt ennakkosuosikki.

Sanders ilmoitti ehdokkuudestaan tukijoilleen lähetetyssä sähköpostiviestissä. The Guardianin mukaan Sanders sanoi viestissään, että hän aikoo viedä loppuun kolme vuotta sitten aloittamansa tehtävän.

– Aloitimme yhdessä poliittisen vallankumouksen vuonna 2016. Nyt on aika viedä se loppuun ja toteuttaa visio, jonka vuoksi kamppailimme, Sanders kirjoitti.

Asemat ovat heikentyneet

Vuonna 2016 Sanders toteutti ruohonjuuritason kampanjan, joka jakoi demokraattipuolueen kahtia. Hän ei kuulu demokraattipuolueeseen, vaikka hakee puolueen ehdokkaaksi. Hän kutsuu itseään sosialistiksi, jota on pitkään käytetty Yhdysvalloissa haukkumasanana.

Sandersilla on kuitenkin kannatusta demokraattipuolueen sisällä. Hän oli lähellä voittaa demokraattien esivaalin kaksi vuotta sitten. Vaikka hän hävisi esivaalin, monet hänen ideoistaan ovat vieneet demokraattien ideologiaa vasemmiston suuntaan.

Hän kannattaa muun muassa sosiaaliohjelma Medicarea kaikkien ulottuville, 15 dollarin minimipalkkaa ja rikkaiden tuloverotuksen kiristämistä.

Sanders oli vuonna 2016 haastajan asemassa. Nyt Sanders on hienoinen ennakkosuosikki, joka on kuitenkin menettänyt asemiaan ennakko-odotuksissa.

Esimerkiksi CNN:n vaalianalyytikot Harry Enten ja Chris Cillizzapitävät Sandersia kuudenneksi vahvimpana ehdokkaana demokraattien esivaalissa. Heidän mukaansa ulkopuolisuuden vaikutelma oli vahva tekijä Sandersin suosiossa vuonna 2016.

– Mietimme, onko aika ajanut Sandersin ohi, he kirjoittavat.

Demokraattien esivaaliin on ilmoittautunut 16 ehdokasta. Sanders on yksi nimekkäimmistä, ja yksi viimeisimmistä niin sanotusti kovista nimistä, joita odotetaan kilpaan. Entinen varapresidentti Joe Biden, liikemies Michael Bloomberg ja senaattorinpaikan Teksasissa hävinnyt Beto O'Rourke harkitsevat vielä kisaan lähtöä.


Lue myös:

    Uusimmat