Ehkäisypillerien järkyttävä sivuvaikutus – Sarah, 28, opettelee jälleen lukemaan ja kirjoittamaan: "Koko maailma murentui ympäriltäni"

0:56

28-vuotias Sarah sai häämatkansa jälkeen halvauskohtauksen. Syynä kohtaukseen on lääkärien mukaan ehkäisypillerien ja pitkän lentomatkan yhteisvaikutus. Hänen on opeteltava lukemaan ja kirjoittamaan uudelleen.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaista liikuntaa aivot eniten kaipaavat.

Kun Sarah Revill-Dews palasi häämatkaltaan viime vuoden toukokuussa, hänen päätään alkoi särkeä kovasti. Nainen ajatteli sen johtuvan aikaeroväsymyksestä, joten hän meni töihin tavalliseen tapaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kun työkaverit kysyivät, miten häät ja Sri Lankalle sekä Malediiveille suunnattu matka olivat menneet, projektipäällikkönä työskentelevä nainen huomasi, ettei pystynyt enää puhumaan kunnolla. Myös kirjoittaminen ja lukeminen oli mahdotonta.

Eräs kollega soitti saman tien hätäkeskukseen ja Sarah vietiin tutkittavaksi sairaalaan. Hänet kuitenkin passitettiin kotiin, koska hoitohenkilökunnan mukaan hän kärsi migreenistä.

– Onneksi minulle oli varattu tutkimusaika seuraavalle päivälle, mutta silläkään käynnillä aivohalvaukseen ei uskottu, ennen kuin magneettikuvaus todisti asian, Sarah kertoo Metro-lehdelle.

Sarahin mukaan kukaan ei voinut uskoa, että tällaista voisi sattua 27-vuotiaalle.

Syynä ehkäisypillerit

Lukuisten testien jälkeen lääkärit tulivat siihen tulokseen, että halvaus johtui ehkäisypillerien ja pitkän lennon yhteisvaikutuksesta.

Brittiläinen The Stroke Association -järjestö kertoo Metrolle, että vaikka nuorten naisten halvausriski on yleisesti ottaen pieni, raskaus ja ehkäisypillerit voivat lisätä riskiä.

Uutinen tuntui murskaavalta

Sarahille uutinen tuntui maailmanlopulta.

– Oli murskaavaa kuulla, että minulla on halvaus. Koko maailma murentui ympäriltäni, hän kertoo.

Ensimmäiset neljä kuukautta olivat vaikeita, mutta onneksi Sarahilla oli tukenaan puoliso ja perhe. He auttoivat häntä arjen toimissa.

– Tuolloin tunsin oloni eristyneeksi, koska en olisi uskonut ikäiseni ihmisen voivan saada halvauskohtausta. Olin vihainen ja mietin, miksi juuri minä, Sarah kertoo Metrolle.

Nyt hän kuitenkin voi paremmin. Sarah kertoo käyvänsä salilla monta kertaa viikossa.

Sarah haluaa myös opettaa muita tunnistamaan aivohalvauksen merkit nuorella iällä. Hän on keräämässä rahaa The Stroke Association -järjestölle asian edistämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja