Ehdotus siirtää Yle-strategiasta päättäminen poliitikoille tuli perussuomalaisilta – "Uutisointi nojaa vihervassarien näkökulmiin"

Parlamentaarisen työryhmän perussuomalaiset kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ritva Elomaa kertovat ehdottaneensa työryhmässä, että Ylen strategiasta päättäminen siirrettäisiin poliitikoista koostuvalle Ylen hallintoneuvostolle. 

Kansanedustajien mielestä Ylen uutisointi ei ole aina ollut tasapuolista perussuomalaisille muihin puolueisiin verrattuna. 

Kaksikko oli mukana Arto Satosen työryhmässä, jossa oli edustajat kaikista eduskuntapuolueista. Elomaan mukaan strategiavastuun siirtämistä vastusti ensin osa opposition edustajista, mutta sopu saatiin lopulta aikaan. 

Hakkarainen sanoi olleensa Elomaan kanssa aloitteellinen strategia-asiassa, koska kokee Ylen uutisoinnin nojaavan liikaa "vihervassarien" näkökulmiin ja toimittajien omiin mielipiteisiin. Myös Elomaan mielestä jutut ovat joskus nojanneet vihervasempaan suuntaan. 

Elomaa halusi hallintoneuvostolle lisää sananvaltaa, koska kentällä monet ovat hänen mukaansa kokeneet, että perussuomalaiset sivuutetaan uutisoinnissa tai sitten annetaan kuva, että hallituksessa keskusta ja kokoomus pyörittelisivät asioita ja perussuomalaiset olisivat vain perässähiihtäjiä. 

– Esimerkiksi ajankohtaisohjelmissa on voinut helposti tulla vaikutelma, jos siellä on ollut meidän ja opposition edustaja, että tilanne on ollut vetäjän avulla 2-1 (meitä vastaan), vaikka sen pitäisi olla 1-1 ja juontaja juontaa, Elomaa arvostelee. 

Hakkarainen: Lisää tasapuolisuutta 

Hakkarainen kertoo toivoneensa, että strategiavastuun siirtäminen hallintoneuvostolle voisi tuoda Ylen ohjelmatuotannon enemmän eduskunnan kuin toimittajien kontrolliin. 

– Pitää päästä vähän katsomaan, miten siellä toimitaan, Hakkarainen sanoo. 

Hän sanoo kaipaavansa uutisointiin lisää tasapuolisuutta. 

– Kyllä me tilaa saamme paljonkin, mutta se on aina negatiivista ja ainoastaan virheistä. 

Hakkaraisen mielestä Ylellä on myös liikaa viihteellisiä ja sensaatiomaisia juttuja. 

Työryhmän puheenjohtaja Satonen sanoi, ettei muista, kuka strategiavastuun siirtämistä työryhmässä ehdotti, mutta hänen mukaansa asialle oli heti laaja tuki. 

Satonen kertoi aiemmin tänään, että työryhmä oli linjauksissaan yksimielinen. Hän lisäsi, ettei strategiasta päättäminen vaikuta Ylen journalistisiin linjauksiin.  

Lue myös:

    Uusimmat