Mainos

Ehdotus: Älä käytä opintotukea – saat vähintään 20 000 eläkkeellä

Ajatuspaja Libera on julkaissut viiden asiantuntijan kirjoittaman analyysin, jossa ehdotetaan opintotuen korvaamista perustilillä. Asiasta kirjoittaa blogissaan kokoomuksen kansanedustaja ja ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja Elina Lepomäki.

– Perustili toimii karkeasti niin, että jokainen korkeakouluopiskelija saa opintojen alkaessa 20 000 euron pääoman perustililleen. Opiskelija saa käyttää rahoja haluamallaan tavalla opintojen rahoitukseen, Lepomäki toteaa blogitekstissään.

– Kuukausinostolle on asetettu yläraja. Tililtä voi nostaa rahaa, ja sinne voi tehdä talletuksia verotuksellisesti edullisella tavalla. Tili voi myös mennä miinukselle, jos elämäntilanne niin vaatii.

Lepomäen mukaan perustili toimisi kannustimena järkevään rahankäyttöön sen vuoksi, että tilillä olevat varat tuottoineen saisi itselleen eläkkeelle siirtyessä. Perustili hoitaisi myös sosiaaliturvan vakuutustehtävän, koska miinukselle menneen tilin velat annetaan anteeksi

– Perustili mahdollistaa sen haltijalle tuen nostamisen silloin kun sitä tarvitsee. Se poistaa tulorajat ja mahdollistaa oman talouden suunnittelun opintojen aikana, Lepomäki kirjoittaa.

– Perustililtä rahoitettu opintolaina maksetaan työssäkäynnillä takaisin.

Lepomäki huomauttaa, että perustili takaisi myös sen, ettei opiskelijan tarvitsisi työskennellä tulojen takia niin paljon, että opinnot kärsisivät siitä.

– Perustili takaa riittävän toimeentulon opintojen ajaksi.


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.