Egyptin koptivähemmistö pelkää islamisteja

Egyptin koptivähemmistö on joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi viime viikkojen levottomuuksien aikana.

Koptien kirkkoja, liikehuoneistoja ja koteja on tuhottu, eikä kuolonuhreilta ole vältytty. Tuhot ovat pahimmat vuosikymmeniin.

Egyptiläisen ihmisoikeusjärjestö EIPR:n mukaan maassa on isketty viimeisen puolentoista viikon aikana ainakin 45 kirkkoon, joista osa on tuhoutunut kokonaan tai osittain. Lisäksi seitsemän ihmistä on kuollut.

Iskuja on ollut eri puolilla maata, mutta erityisesti Minyan alueella Ylä-Egyptissä Kairosta etelään.

– Alueella asuu myös kovemman linjan islamisteja, sanoo lähetystöneuvos Ramses Malaty Suomen Kairon lähetystöstä.

Hyökkääjät islamisteja

Koptien kimppuun hyökkäävien uskotaan olevan ääri-islamisteja, monet syyttävät teoista suoraan Muslimiveljeskuntaa. Malatyn mukaan ei voi sanoa että hyökkääjät ja kaduilla mieltään osoittavat Muslimiveljeskunnan kannattajat olisivat välttämättä yksi ja sama asia.

Turvallisuusjoukot ovat viime aikoina joutuneet keskittymään turvaamaan tärkeitä julkisia kohteita poliisiasemista ja ministeriöistä oikeusistuimiin, eivätkä he ole kyenneet suojaamaan niin hyvin kopteja ja heidän omaisuuttaan, Malaty muistuttaa.

Kuka näistä iskuista hyötyy?

– Kaikki ne, jotka ovat muutenkin nykyisiä vallanpitäjiä vastaan eli kovan linjan islamistit, lähetystöneuvos sanoo.

Eräänlainen tilaisuus tekee varkaan -tilanne siis. Valtion media on myös viime päivinä uutisoinut, että nykyhallinto on tuonut näkyvästi esiin iskut kopteja vastaan puhuessaan 'sodastaan terrorismia vastaan'.

Haastattelen Malatya kahvilassa Zamalekin saarella keskellä Kairoa. Saman katon alla kahvia tai teetä on todennäköisesti hörppimässä myös kopteja.

"Koptit ovat peloissaan"

Esimerkiksi juuri Minyassa osa kopteista joutuu pelkäämään henkensä edestä. Kairossa heidän ei tarvitse linnoittautua koteihinsa. Varovaisuus on silti hyve. Kirkkorakennuksia ympäröivät muurit, koptien liikehuoneistot ovat monasti pysytelleet kiinni viime viikkoina.

– Koptit ovat nyt varmasti peloissaan, Malaty kuvaa yhteisön tunnelmia.

Kun olin saapunut Kairon lentokentälle viime viikon torstaina (16.8.), ja odottelin keskustaan ja hotelliini vievää taksia, eräs "Michel"-niminen mies näytti ranteessaan kopteille tyypillistä ristitatuointia ja jäi hetkeksi juttusille.

– He (muslimiveljeskuntalaiset) ovat terroristeja, he tuhoavat maan ja haluavat tappaa meidät!

Hänen pelkonsa tuntui aidolta eikä vain henkilökohtaiselta. Yritin saada kopteja haastateltavaksi omilla nimillään ja kasvoillaan, tuloksetta.

Koptit tukevat väliaikaishallintoa ja sen takana olevia asevoimia. Koptit muun muassa huolestuivat Muslimiveljeskunnan ajamasta, nyt hyllytetystä perustuslaista, joka olisi rajoittanut koptien oikeuksia.

Poliittisessa uudistusliikkeessä koptit ovat muiden mukana. He eivät halua erottautua omaksi blokikseen, Malaty sanoo. Monet islamistit puolestaan pitävät kopteja poliittisina ja uskonvihollisinaan.

Välit valtaapitäviin vaihdelleet

Egyptin valtaapitävien ja koptien välit ovat viime vuosikymmeninä olleet muuta kuin helpot, vaikka yhteisöllä oli entisen presidentin Hosni Mubarakin aikana turvatumpi asema kuin nyt.

Toisaalta, korkea-arvoisilla egyptiläisillä poliitikoilla ja uskonnollisilla johtajilla on esimerkiksi ollut tapana osallistua koptien tärkeisiin kirkonmenoihin ja uskonnollisiin juhlallisuuksiin, Malaty kertoo ja muistuttaa, että uskontokunnat onnittelevat toisiaan kun on isoja juhlia, ja useissa yhteisöissä muslimit ja kristityt ovat keskenään parhaita ystäviä.

– Egyptissä uskonnolla on aina ollut hyvin suuri merkitys, hän jatkaa.

Toisaalta koptien - ja muiden kristittyjen - uskonnollista toimintaa rajoitetaan. Kirkkorakennusten korjaamiseen tai uuden rakentamiseen tarvitaan lupa, joka ei lähellekään aina heltiä. Puolustusministeri, Egyptin asevoimien komentaja, Abdel fattah al-Sisi on tosin vannonut että nyt kärsineet tai tuhoutuneet kirkkorakennukset kunnostetaan.

Poliittinen epävarmuus pitää koptiyhteisön yhä varuillaan.

Lue myös:

    Uusimmat