Egyptin armeija löysi ammutulta terroristilta suomalaisen Valmetin rynnäkkökiväärin

Egyptin armeija on julkaissut videon operaatiostaan Sinain alueella kuun vaihteessa. Videolla näkyy kuollut henkilö vierellään ase, joka näyttää suomalaisen Valmetin aikoinaan valmistamalta rynnäkkökivääriltä.

Ase muistuttaa huomattavasti ulkomuodoltaan Suomen puolustusvoimissa käytössä olevaa rynnäkkökivääriä, joka on tullut tutuksi varusmiespalveluksen suorittaneille. Aseen epäillystä alkuperästä kertoi aiemmin Twitter-tili Silah Report

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä NewsNowFinland, jonka haastatteleman asiantuntijan mukaan ase tosiaan on suomalaista perua. Jutussa haastatellun toisen asiantuntijan arvion mukaan Egyptin joukot taistelevat alueella käytännössä Isisiin kytköksissä olevia joukkoja vastaan.

Materiaalin perusteella vaikuttaa siltä, että Isis-joukoilla voi olla suomalaisia aseita käytässään.

Asiantuntija: Ei yllätys

SaferGlobe-ajatushautomon toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen kertoo, että asia ei olisi yllätys. Suomesta vuosikymmenten aikana myydyistä aseista osa päätyy laittomien asemarkkinoiden tai varkauden kautta uudelle omistajalle, eivätkä maiden rajat ole estäneet aseiden liikkuvuutta.

– Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Suomalaisia aseita on ennenkin löytynyt paikoista, joihin niitä ei alunperin ole viety, Paasonen sanoo.

Valmetin aseita on niiden tuotannon aikana viety eri puolille maailmaa, joten ase on voinut päätyä videolla esiintyvälle miehelle monin tavoin. Valmet on vienyt aseita muun muassa Qatariin.

Vaikka asian yksityiskohdista on mahdoton saada täyttä varmuutta, pitää Paasonen tapausta merkittävänä. Tähän asti ajatus suomalaisten aseiden päätymisestä ISIS:in käsiin on ollut pelkkää spekulaatiota siitä, että näin voisi tapahtua.

– Tämä on ensimmäinen kuva, joka viittaa siihen, että näin olisi todellä käynyt.

Lue myös:

    Uusimmat