Egypti, Turkki, euroalue... Venäläisturistien vaihtoehdot käyvät kohta vähiin

Kremlin Turkki-pakotteet ovat uusin niitti venäläisturistien matkavaikeuksiin. Ensin euroalue muuttui monille ylikalliiksi, sitten Egyptistä tuli vaarallinen. Nyt kiellettiin Turkki.

Kreml ilmoitti lauantai-iltana uusista vastatoimista Turkille venäläishävittäjän alas ampumisen takia. Selkein kohde on turismi. Kreml kehottaa venäläisiä matkanjärjestäjiä olemaan myymättä valmismatkoja Turkkiin. Myös tilauslennot maiden välillä aiotaan kieltää.  Jo aiemmin Venäjä ilmoitti jäädyttävänsä maiden välisen viisumivapaussopimuksen.

Päätös on kova isku Turkin turismibisnekselle, sillä maahan saapuvista turisteista yli kymmenen prosenttia tulee Venäjältä. Silti isku venäläisille itselleen saattaa olla vieläkin kovempi, jos päätöksiä ei pian pureta. Turkki on monena vuonna ollut venäläisten suosituin matkakohde, ei vähiten viisumivapauden ja hintatason vuoksi. Kakkospaikalla on ollut Egypti.

Nyt Egypti on muuttunut monen mielessä pelottavaksi Syyrian sodan ja siihen liittyvän terroriuhan takia. Venäjän media piti pitkään maton alla epäilyt Metrojet-koneen maahansyöksyn syistä, mutta kun turma lopulta varmistui pommi-iskuksi, venäläiset evakuoitiin nopeasti pois Egyptistä.

Talouskriisi ja heikentynyt rupla ovat jo valmiiksi rajanneet venäläisten mahdollisuuksia matkustaa erityisesti euroalueella. Venäläisten ulkomaanmatkailu on pudonnut tänä vuonna 50 - 70 prosenttia, arvioi Venäjän matkailualan unioni. Pudotus on näkynyt erityisesti Espanjassa ja Kreikassa. Tilalle venäläisille tarjotaan kotimaanmatkailua - Baikalia, Krimiä ja Mustaamerta.

Tilannetta on seurattu huolestuneena myös Suomessa, jossa venäläismatkailu on ollut merkittävä osa matkailualan tulonmuodostusta.

Vielä vuonna 2013 venäläisturistit käyttivät Suomessa noin 1,4 miljardia euroa matkailu- ja ravintolapalveluihin ja ostoksiin. Sen jälkeen pudottiin alle miljardiin, ja lasku on jatkunut tänäkin vuonna. Nyt turismiala odottaa vaihtelevin tuntein talvisesonkia ja erityisesti uutta vuotta joka on perinteisesti ollut yksi venäläismatkailijoiden suosikkiloma-ajoista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja