Orpo tiukkana perussuomalaisille: Valtioneuvoston jäsenen ei pidä arvioida laillisuusvalvojansa toimintaa

Täyttyvätkö kriteerit koko itärajan sulkemiseksi? Pääministeri Orpo vastaa 1:05
Katso video: Täyttyvätkö kriteerit koko itärajan sulkemiseksi? Pääministeri Orpo vastaa

Pääministeri lupasi lisää päätöksiä lähiaikoina, "mikäli toiminta jatkuu, niin kuin se nyt tekee".

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) korosti jälleen, että valtioneuvoston jäsenen ei pidä arvioida oman laillisuusvalvojansa toimintaa. Orpo vastasi näin Suomen ja Ruotsin pääministerien tiedotustilaisuudessa kysymykseen, joka koski valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kritiikkiä apulaisoikeuskanslerin viimeviikkoiseen päätökseen.

Apulaisoikeuskansleri pysäytti viime viikolla itärajan rajoitustoimia tiukentavan esityksen, koska siinä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Purra kirjoitti eilen blogissaan, että itäraja on saatava kiinni. Hänen mukaansa poliittinen päätös asiasta on tehtävä, vaikka laillisuusvalvonta ei olisikaan sen takana. Purran mukaan kyse on turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä.

Orpo muistutti, että rajalla on akuutti turvallisuushäiriö. Hänen mukaansa olisikin parempi, että kaikki keskittyisivät nyt tämän ongelman ratkaisujen hakemiseen.

Orpo kiitteli myös yhteistyötä, jota itärajan tilanteeseen liittyen on tehty niin hallituksen sisällä, hallituspuolueiden välillä kuin parlamentaarisestikin.

–  Tässäkin yhteydessä kiitos oppositiopuolueille, oikeastaan kaikille siitä, että he ovat tukeneet tähän mennessä tehtyjä ratkaisuja, Orpo sanoi.

"Lakeja valmisteltu nopealla tahdilla"

Orpolta pyydettiin myös kommenttia siihen, että opetus- ja kulttuuriministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei Rkp ei ole ollut mukana itärajaa koskevien päätösten valmistelussa. Hän sanoi saaneensa viime viikolla lukea lehdistä mahdollisesta itärajan täyssulusta.

Orpon mukaan valmistelusta on pyritty informoimaan niin hyvin kuin mahdollista.

–  On pyritty informoimaan niin hyvin kuin mahdollista. Totta on, että näitä rajalakeja esimerkiksi, niitä valmistellaan sisäministeriössä yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Näitä on tehty erittäin nopealla tahdilla. Tämä on vaatinut kaikilta paljon.

–  Uskoisin ja tiedänkin, että kun kaikki päätökset on tehty, niin siinä vaiheessa jokainen on ollut kyllä täysin informoitu ja tietoinen siitä, mitä ollaan päättämässä.

Uusia päätöksiä luvassa lähiaikoina

Tiedotustilaisuuden alussa Orpo toisti aiemman kantansa, että Suomi on tarvittaessa valmis sulkemaan viimeisenkin auki olevan rajanylityspaikan.

Orpo ei kuitenkaan vastannut suoraan mediatietoihin, joiden mukaan nyt oltaisiin jälleen valmistelemassa koko itärajan sulkemista.

Hän sanoi, että vakava häiriötilanne itärajalla jatkuu, minkä vuoksi Suomen hallitus on pakotettu miettimään ja valmistelemaan seuraavia keinoja. Orpon mukaan keinojen pitää olla oikeasuhtaisia, mutta samaan aikaan vaikuttavia.

– Työtä tehdään ja mennään kuitenkin harkitusti, mutta päättäväisesti. Mikäli toiminta jatkuu, niin kuin se nyt tekee, niin lähiaikoina on tulossa seuraavia päätöksiä.

– Venäjä ei ole muuttanut käytöstään ja kolmannen maiden kansalaisia ilman asiakirjoja ohjataan meidän rajalle. Tiedustustelu kertoo eri lähteistään, että väkeä on liikkeellä edelleenkin, Orpo perusteli.

Lue myös:

    Uusimmat