Eeva Lehtimäen kommentti: Keskusta valahti vihreiden taakse – hallituksessa toimii nyt tuttu lastenkasvatusmetodi: uhkailu, kiristys ja lahjonta

2:41
MTV:n Eeva Lehtimäki avaa syyt keskustan gallupkatastrofin taustalla:

Hallituksen viime viikot ovat olleet täynnä kiistoja, kriisejä, pelisääntöjen rikkomista ja toisten syyttelyä.

Meininki on ollut kaikin puolin tympeää ja politiikan uskottavuutta nakertavaa, kirjoittaa MTV Uutisten yhtiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki

Ylen tuoreinta mielipidemittausta on odotettu erityisesti puoluetoimistoilla ja eduskunnassa.

Tulos ei ole iso yllätys. Keskustan kannatus painuu alle kymmenen prosentin ja on nyt 9 prosenttia, ensimmäistä kertaa Ylen mittaushistoriassa.

Laskua lähes kaksi prosenttiyksikköä eli se ei ole enää edes virhemarginaalissa.

Keskusta jää mittauksessa niukasti myös vihreiden taakse. Tämä kirpaisee keskustaa varmasti eniten. 

Vihreitä kannattaa nyt 9,7 prosenttia, mutta eipä sekään ole hyötynyt väännöstä luonnonsuojelulaista.

Tulos on karmea lähtökohta tuleviin eduskuntavaaleihin keskustalle.

Puolueiden kannatushaastattelut on tehty viikoilla, joita värittivät kiistat metsien ennallistamisesta, saamelaiskäräjälaista sekä luonnonsuojelulaista.

Niinpä muutama maalaisliittolaishenkinen sanonta on tarpeen.

Sitä niittää, mitä kylvää ja sitä saa, mitä tilaa.

Kaikkia kiistoja yhdistää keskusta

Kaikkia näitä kiistoja yhdistää keskusta. Puolueen vakuuttelut siitä, että myös muut ovat syyllistyneet pelisääntörikkomuksiin ei pure. Esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustajat saivat syksyllä äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ajoi riidanalaisen saamelaiskäräjälain eduskuntaan.

Keskustasta ja sen puheenjohtajasta Annika Saarikosta on tullut hallituksen hylkiö, vaikka riitoihin tarvitaan myös vastapuoli.

Sekin on hyvä muistaa.

Pieni ajatusleikki. Itsenäisyyspäivänä linnan juhlissa hallituksen johtonelikko poseerasi yhteiskuvassa iloisena. Olisiko Saarikko mahtunut kuvaan mukaan? Saarikko oli Brysselissä työmatkalla ja siksi pois linnasta.

Kerta vielä ja sitten lusikat jakoon 

Eilen hallitusviisikko saatiin vihdoin samaan pöytään yli viikon velloneen kriisin jälkeen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi keskustalle, mutta myös muille hallituspuolueille kovasanaisen ukaasin, viimeisen varoituksen.

Seuraavasta pelisääntörikkomuksesta hallitus kaatuu.

Tulee mieleen vanha lastenkasvatusmetodi: uhkailu, kiristys ja lahjonta.

Uhkailu on nyt tehty. Seuraavaksi kiristysruuvina ovat tällä hetkellä jäissä ovat lisätalousarvioneuvottelut. Lahjontana pöydällä ovat maatalouden tukirahat sekä SDP:n vaalien alla himoitsemat sadat miljoonat hoitojonojen purkuun tammikuussa aloittavilla hyvinvointialueille.

Politiikan kulisseissa pyörii kuitenkin arvauksia, että onko enää mitään syytä pitää toraista porukkaa kasassa.

Miksi näytellä hallitusdraamaa, jos kannatus vain laskee? Varmasti tämä käy muutamankin paikkansa puolesta pelkäävän keskustaedustajan mielessä.

Saarikko on vakuuttanut, että keskustan hyppy opposition kelkkaan luonnonsuojelulaissa oli poikkeus ja loppukausi on tarkoitus vetää normaalisti.

Ukrainan sota, Venäjän pelko ja keskeneräinen Nato-prosessi ovat ne syyt, jotka pitävät enää hallitusta kasassa huhtikuun eduskuntavaaleihin asti.

Perussuomalaiset hiipii kohti demareita

Muutoin kannatusluvuissa ei ole suuria muutoksia.

Kokoomus porskuttaa vahvassa johdossa ja on menossa kohti pääministeripuolueen paikkaa 24 prosentin tuloksella.

Suosittu Sanna Marin pitää SDP:tä kakkospaikalla, kannatusprosentti on nyt 18,9 prosenttia. Tuloksessa on pientä kasvua edelliseen mittaukseen verrattuna.

Demarien päämaali poliittisissa debateissa on edelleen kokoomus, mutta selän taakse kannattaisi vilkuilla.

Perusuomalaiset hiipii pikku hiljaa lähemmäs. Nyt puoluetta kannattaa 17,4 prosenttia ja myös tällä mittausjaksolla se on nostanut suosiotaan.

Kotimaan turvallisuus sekä arjen taloushuolet sähkölaskuineen ovat teemoja, jotka hyödyttävät oppositiota.

Ylen mittauksen yllättäjä on piskuinen kristillisdemokraatit. Puheenjohtaja Sari Essayah vetää puoluetta terrierin tehokkuudella eduskunnassa. Kannatus on noussut prosenttiyksikön 4 prosenttiin.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja