Eeva Lehtimäen kommentti: Bensaa suonissa – autoilusta ja sahaavista sähkölaskuista tulossa kevään suurin taistelutanner politiikassa

Hallituksessa ja eduskunnassa suurin taistelu äänestäjien sieluista käydään tänä keväänä bensapumpulla sähkölasku takataskussa, väittää MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ensimmäinen aluevaalien jälkeinen mielipidemittaus palautti kotimaan politiikkaan tutut taisteluparit. Ykkösenä jatkaa kokoomus 21,1 prosentin tuloksella ja takana hengittää SDP 19 prosentin kannatuslukemissa. 

Ylen eduskuntavaalikannatusta mittaava kysely oli karua luettavaa perussuomalaisten puheenjohtajalle Riikka Purralle.

Puolue pystyi säilyttämään kolmanneksi suurimman puolueen paikan, mutta kannatus sukelsi edellisestä eduskuntavaalimittauksesta yli kolme prosenttiyksikköä ja pysähtyi 15 prosenttiin.

Aluevaalit menivät penkin alle. Jälkipyykeissä puolue on kunnostautunut lähinnä sapekkaana häviäjänä. Purra lyttäsi vaalit demokratian irvikuvaksi.

Taloustutkimuksen mukaan perussuomalaisten kannatus on ollut laskussa koko tammikuun ja puolue vuotaa tällä hetkellä kokoomukseen, NYT-liikkeeseen sekä Ano Turtiaisen yhä sakeampiin harhoihin sukeltavaan Valta kuuluu kansalle -puolueeseen.

Purralla ja puolueella on käsissä viheliäinen ongelma. Kannattajien kiinnostus ylipäätään politiikkaan on vähentynyt, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Uusi nousu voi löytyä kuitenkin samasta laarista, jolla aluevaalit hävittiin. Nimittäin energian ja bensan hinnasta. Pakkastalvi on nyt äijäpuolueen paras ystävä.

Bensan hinta tai kova sähkölasku ovat aiheita, joista äänestäjien on helppoa olla jotakin mieltä.

Tulossa vihreiden ja keskustan ilmastoyhteenotto

Samoilla apajilla on myös muita puolueita. Taistelu ilmastotoimista sekä bensan ja sähkön hinnasta siirtyy myös hallitukseen keväällä. Nyrkkeilykehän kulmauksiin asettuvat keskustan Annika Saarikko ja vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Ylen kyselyssä keskusta sai vain 12,7 prosentin tuloksen. Puolueen kannatus näyttäisi Taloustutkimuksen haastattelujen perusteella olevan kuitenkin hienoisessa nousussa aluevaalien jälkeen.

Paluu kolmen suuren joukkoon eli politiikan joulu kesti keskustalla vain reilun viikon.

Saman tien vaalisunnuntain jälkeen alkoi myös arvuuttelu, miten tosissaan Annika "susi tulee, susi tulee" Saarikon hallituksesta lähtöuhkailuihin pitää taas suhtautua.

Politiikan spekulantit ovat arvioineet, että ritolat olisivat edessä huhtikuun kehysriihen jälkimainingeissa. Perusteluina se, että muilla hallituksessa ei ole halua tai kykyä palata keskustan vaatimaan talouskuriin.

Kehysriihen jälkeen puolueen kalenterissa on sopivasti myös puoluevaltuuston kokous.

Saarikko Asian ytimessä 

Saarikko oli vieraana keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelmassa. Siinä Saarikko paalutti selväsanaisesti, miten se asemoituu tuleviin päästö- ja ilmastoneuvotteluihin. Puheenjohtajan mukaan keskusta ei hyväksy ratkaisuja, jotka kurittaisivat kansalaisten kukkaroa veronkorotuksilla.

– Keskustan osalta veronkorotukset energiaan ja liikkumiseen on tehty. Sellaisia ei ole luvassa, Saarikko sanoo. 

Niinpä tästä voi päätellä, että hallituksen jatkon kannalta päästömäärien ja ilmastotoimien välitarkastelu on kovempi koetus kuin kevään kehysriihivääntö.

Hallitus nitisee siitä kohtaa ensimmäisen kerran ja kunnolla.

Vihreät rypee kannatusalhossa

Vihreät ovat rypeneet aluevaalitappiossaan huolella.

Kyselyssä vihreiden (9,7 prosenttia) ja vasemmistoliiton (9,0 prosenttia) kannatus on lähes tasoissa. Helsingin Kallio-kuplan paluu mittaukseen ei tuonut suurta helpotusta kannatusalhoon.

Puolue etsii nyt kadonnutta äänestäjää, mutta valmistautuu kovaan yhteenottoon erityisesti keskustan kanssa ilmastotoimista. Liikenne on luupin alla, kun päästövähennyksiä etsitään.

Mutta tulosta on vaikea saada, jos muun hallituksen takaraivossa häilyy sähkölaskuaan bensapumpulla manaava äkäinen äänestäjä. 

Poliitikoilla on nyt bensaa suonissa, ilmasto saa odottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat