Mainos

Eduskuntatalon peruskorjaus puolessa välissä – purkutöiden yhteydessä löytyi lähinnä kattovuotoja ja tyhjiä viinapulloja

1:58

Eduskuntatalon peruskorjaus lähenee puoliväliä. Rakennuksen kunto on paljastunut arvioitua heikommaksi, mutta talo pyritään palauttamaan alkuperäiseen loistoonsa vuoden 2017 syksyyn mennessä.

Käynnissä olevassa peruskorjausprojektissa vuonna 1931 rakennetun eduskuntatalon sisätiloja ja julkisivua entisöidään ja uudistetaan ennenäkemättömässä mittakaavassa.

Vuonna 2015 alkaneen projektin on tarkoitus valmistua vuoden 2017 syksyllä. Tuolloin kansanedustajat pääsevät aloittamaan uuden istuntokauden entiseen loistoonsa palautetussa täysistuntosalissa.

– Sali näyttää raikkaalta ja uudelta. Vanhat värisävyt on palautettu ja alkuperäiset kipsipatsaat on palautettu. Ainoa näkyvä muutos tulee olemaan se, kun ääntenjakaumataulu uusitaan, eduskunnan rakennuttamispäällikkö Hannu Peltonen kertoo.

Kaikki taloon tuleva uusi tekniikka, kuten eteläiseen hissitornin aiempaa tilavammat hissit ja ääntenjakaumataulu pyritään istuttamaan rakennukseen sen alkuperäistä tyyliä, 1920-luvun klassismia kunnioittaen.

– Arkkitehti teki aikoinaan manifestin, että kun peruskorjaus on valmis niin pitäisi näyttää siltä kuin mitään ei olisi tehty, Peltonen sanoo.

Rakennuksen kunto on osoittautunut jo päättyneiden purkutöiden aikana arvioitua heikommaksi. Talosta paljastui monenlaisia ikäviä yllätyksiä, kuten kattovuotoja ja haitta-aineita.

Kaikissa korjaustöissä ei ole voitu noudattaa alkuperäisiä piirustuksia, mutta kustannukset ovat pysyneet arvioidussa 125 miljoonassa eurossa.

Historiallisia löytöjä ei ole rakennustöiden yhteydessä tehty muutamaa vanhaa sanomalehteä ja joitain tyhjiä viinapulloja lukuun ottamatta.

Katso alta ote MTV Uutisten toimittajan, Raija Kantomaan vierailusta eduskuntatalon työmaalle. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja