Mainos

SDP:n Rinne: Hallituksen ero ei vaikuta – toimitusministeristö voi nimittää suositellun tiedusteluvaltuutetun

9:05
Vaarantaako tiedustelulaki lähdesuojan?

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo, että Sipilän hallituksen kaaduttua toimitusministeristö voi nimittää perustuslakivaliokunnan suositteleman tiedusteluvalvontavaltuutetun. Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta kan­nat­taa virkaan oikeuskans­le­rinvi­ras­ton kans­li­a­pääl­lik­kö Kim­mo Ha­kos­ta.

– Lähtökohta on ymmärtääkseni se, että perustuslakivaliokunnassa on yksimielinen nimi ja katson että se riittää tässä tilanteessa, sanoo Rinne MTV Uutisille.

Rinne katsoo, että esimerkiksi Puolustusvoimien uuden komentajan valinta taas vaatisi puolueiden välisen keskustelun, jotta esityksen takana olisi mahdollisimman laaja yhteisymmärrys. Komentajan nimittää presidentti hallituksen esityksestä.

Rinteen mielestä myös sosiaali- ja terveysministeriön uuden kansliapäällikön nimittämisestä toimitusministeristön olisi hankittava yhteisymmärrys.

Oikeuskanslerin viime viikon tiistaina antaman lausunnon mukaan toimitusministeristön toimivalta on ensisijaisesti poliittinen kysymys. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on sanonut, että hallituksen eron jälkeen auki olevien nimitysten kohtalo arvioidaan yksittäistapauksina.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat huomenna suurimman ryhmän ryhmänjohtajan eli keskustan Antti Kaikkosen johdolla neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta.

Presidentti Sauli Niinistö on pyytänyt, että nykyinen hallitus jatkaisi toimitusministeristönä. Uutta hallitusta ryhdyttäisiin muodostamaan huhtikuun puolivälin eduskuntavaalien jälkeen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja