Mainos

Eduskunta perussuomalaisten kehitysapumallista: "Hirveän vaarallinen"

Perussuomalaisten esitys kehitysavun leikkaamisesta puolella miljardilla tyrmättiin tänään eduskunnassa. Asiasta käytiin kiivas sananvaihto hallituksen ihmisoikeuselonteon käsittelyn yhteydessä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Risto Kalliorinne syytti perussuomalaisia kaksinaamaisiksi.

– Kyllä tämä on niin kaksinaamaista touhua, että ei kestä kriittistä tarkastelua. Ensin leikataan rahat ja sitten tullaan tänne puhumaan ihmisoikeuksista ja pakolaisuuden patoamisesta jo lähtömaista.

Perussuomalaisten mallissa veronmaksajat saisivat itse päättää, paljonko sijoittavat kehitysapuun. Tuki olisi myös verovähennyskelpoista 200 euroon saakka.

– Kyllä tästä voidaan napsata pois valtiolta. Me ja kansalaisjärjestöt laitamme sen mukaan, mitä meillä on tähän yhteiseen pottiin. Eikö tämä ole lähimmäisenrakkautta parhaimmillaan, kansanedustaja Lea Mäkipää kyseli.

Vasemmistoliiton Silvia Modig tuohtui perussuomalaisten linjauksesta.

– Tämä perussuomalaisten idea kehitysavun vapaaehtoisuudesta on hirveän vaarallinen. Sillä ei voida varmistaa, että meillä on mitään varoja laittaa kehitysapuun. Se johtaa pahimmillaan jonkinlaiseen söpöysäänestykseen, jossa mitataan sitä, että me tuetaan eniten empatiaa herättävää tahoa.

Perussuomalaisten Mika Niikko vaati tehokkuutta kehitysapuun.

– Kyllä perussuomalaisilla on lähimmäisenrakkautta, mutta myös suomalaisia kohtaan. Jos varat on vähissä, sitä pitää käyttää Suomessa tehokkaasti ja myös tehokkaasti kehitysaputyössä. Kehitysapuvaroja pitäisi kohdentaa kotimaisten kehitysapujärjestöjen kautta.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen nosti keskusteluun omat huonot kokemuksensa sahurina.

– Olin Nicaraguassa laittamassa sahoja ja siellä oli paikallinen, entinen SKDL:n edustaja Inger Hirvelä oli organisoimassa sitä. Hän oli opettanut hyvin marssimaan ja heiluttamaan punalippuja siellä. Mitä hyötyä niille ihmisille oli tämmöisestä toiminnasta? Minä sanoin, että eiköhän laiteta sahat kuntoon ja ruveta tekemään töitä ja opetellaan tämä homma. Siitä on apua ja tulee leipää suuhun.  

Vasenryhmän Markus Mustajärven kokemukset Nicaraguasta olivat täysin päinvastaiset. Mustajärvi kehui Hirvelän esittelemää minilainoitusjärjestelmää naisille.  

– Siellä oli saatu pienellä rahalla paljon aikaan ja se oli yksi tehokkaimmista kehitysapumuodoista, mitä minä olen nähnyt. Olen ihan varma, että lähettiläs Inger Hirvelän toimenkuvaan ei kuulu se, että hän opettaa sen maan kansalaisia heiluttamaan minkäänvärisiä lippuja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.