Mainos

Eduskunta löi lukkoon työttömyysvakuutusmaksut

Eduskunta löi tänään lukkoon ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksut. Palkansaajien ja työnantajien maksut laskevat 0,1 prosenttia. Palkansaajien uusi maksu on 1,4 prosenttia palkasta.

Työnantajat maksavat palkkasumman ensimmäisen viiden miljoonan osalta 0,9 prosenttia ja sen ylittävältä osalta 3,9 prosenttia. Oppositio olisi porrastanut työnantajien maksua jyrkemmin pienyrityksiä suosivaksi, mutta vastaehdotus kaatui äänestyksessä luvuin 104-35.

Verolait tulossa päätöskäsittelyyn.

Valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä mm. veroasteikoista ja eräistä vähennyksistä. Valiokunnassa aiheutti keskustelua erityisesti työmatkakulujen omavastuun korottaminen 2 500 markasta 3 000 markkaan. Arvostelijoiden mielestä vähennysoikeuden kiristäminen tällä tavalla voi vähentää ihmisten kiinnostusta ottaa vastaan lyhytaikaisia töitä varsinkin vähän pitemmän matkan takaa. Valiokunta edellyttääkin, että tulevissa veroratkaisuissa vähennyksiä kehitetään tavalla, joka kannustaa hakeutumaan lyhytaikaisiin töihin. Omavastuun korotuksen vastapainoksi vähennyskelpoisten matkakulujen enimmäismäärää korotetaan. Se nousee ensi vuonna 16 000 markasta 20 000 markkaan.

Keskustan ja kristillisten edustajat esittivät lisäksi, että kotitalouksien työllistämiseen luotu verovähennysmalli ulotettaisiin koko maahan. Nyt osassa maata kokeillaan tuen antamista kotitalouksille palveluja myyville yrityksille.

Arvonlisäverolakiin muutoksia

Ensi viikolla täysistuntokäsittelyyn tulee myös arvonlisäverolain muutos. Merkittävin uudistus siinä on nykyisten 12 ja 6 prosentin verokantojen korvaaminen uudella 8 prosentin verokannalla. Muutos alentaa mm. kirjojen ja lääkkeiden verotusta, mutta kiristää mm. majoituspalvelujen ja kulttuuritilaisuuksien verotusta.

Keskusta haluaisi alentaa elintarvikkeiden arvonlisäveroa ensi vuonna 1 prosenttiyksiköllä. Lisäksi oppositio ajaa kaksivuotista kokeilua, jossa partureiden, kampaamoiden ja kosmetologien palveluista perittävää veroa alennettaisiin 8 prosenttiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.