Eduskunta käsitteli hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta – oppositio vaati selkeitä linjauksia ja ripeitä jatkotoimia

13:19
Ravintolat sulkevat ovensa ehkä jo lauantaina.

Eduskunta käsitteli tiistaina illalla hallituksen aiemmin samana päivänä antamaa esitystä, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti.

Ravintolat voivat halutessaan jatkaa ruoan myyntiä ulos. Työpaikkaruokalat voivat jatkaa toimintaansa.

Eduskunnan lähetekeskustelussa oppositiossa olevan kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaati hallitukselta selkeitä linjoja. Hän viittasi muun muassa siihen, ettei hallituksen esitys sulje työpaikkaruokaloita.

–  Näissä auki jäävissä on mahdollisuus massatapaamiseen. Kannatan tätä esitystä, siitä ei ole kahta kysymystä, mutta sekä ulosmyyntiasiassa että tässä, että jotkut (ravintolat) jätetään auki, on nyt tultava nopeasti säännöt siitä, mitä saa ja mitä ei saa tehdä, Risikko sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen puolestaan suomi hallitusta liian hitaista toimista ravintola-alan suhteen.

–  On aivan anteeksiantamatonta, että olette antaneet yrittäjien roikkua löysässä hirressä näin pitkään, Tynkkynen sanoi.

–  Seuraavien suojaustoimenpiteiden kuten esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellon osalta hallitus ei voi enää edetä myöhässä ja liian pienillä toimilla, sillä muuten se vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän.

"Nyt on kyse siitä, miten vuokranantajat tulevat vastaan"

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pelkää monien panneen liikaa toivoa keskeytysvakuutuksiin.

–  Tätä lainsäädäntöä on ravintolapuolelta toivottu ja on ajateltu, että tätä kautta saataisiin keskeytysvakuutusten kautta korvauksia. Voi olla, että tässä on vähän liikaa toiveikkuutta valitettavasti. Kun olen keskustellut ja käynyt läpi näitä sopimuksia, on loppujen lopuksi aika harvassa näistä keskeyttämisvakuutuksistakin tämä pandemia mainittu.

–  Silloin pitää miettiä, mitkä ovat ravintolan kiinteät kustannukset. Vuokrat ovat niitä kiinteitä isoja kustannuksia, vaikka ravintola on kiinni, vuokrat juoksevat. Nyt on kyse siitä, miten vuokranantajat tulevat vastaan.

Keskustelua käytiin myös juomien ulosmyynnistä. Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toivoo, että kaikille ravintoloille myönnetään ulosmyyntilupa enintään 5,5-prosenttisille alkoholijuomille. Lisäksi hän väläytti alkoholilainsäädännön muuttamista siten, että ravintolat voisivat myydä ulos ja kotiinkuljettaa alle 15-prosenttisia alkoholijuomia.

–  Meidän on tunnustettava, että ravintolatoiminnassa suuri osa katteesta otetaan alkoholijuomista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.