Oppositio moitti ravintolarajoituksia ja hallituspuolueet miettivät koronapelon vaikutusta – ”kaikki ei ole kiinni hallituksen päätöksistä”

2:23

Ravintolarajoitukset nousivat eduskunnan kyselytunnilla pääosaan, koska perustuslakivaliokunta oli aiemmin päivällä edellyttänyt rajoitusten muuttamista. Rajoituksissa on ensi kuusta lähtien huomioitava alueellinen koronatilanne.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin penäsi hallitukselta ylipäätään perusteita ravintolarajoituksille.

– Mihin faktoihin te perustatte päätöksenne? Teen tämän saman kysymyksen kuin Mara ry: kuinka paljon altistumisia ja vahvistettuja koronavirustartuntoja on ollut ruokaravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemien ravintoloissa ja majoitusliikkeiden ravintoloissa syksyn aikana, Vallin kysyi.

Pääministerin sijaisena kyselytunnilla toiminut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi, että ravintolarajoituksille on esitetty vankkoja perusteita.

– Lähtökohtana on faktatieto siitä, että Suomessakin, samoin kuin maailmalla, altistusketjuja ja suoranaisia tartuntoja on pystytty jäljittämään nimenomaan ravintolatiloihin. Niissä käyttäytymistapa ja yhdessä olemisen muoto on sellainen, että koronaviruksen leviäminen on siellä alttiimpaa kuin joissain muissa tiloissa, Saarikko vastasi.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen moitti sitä, että hallitus reagoi vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta sitä edellyttää.

– Nyt hallitukseen tulee vipinää ja hallitusrintaman edustajiin tulee vipinää vasta, kun se tulee perustuslakivaliokunnasta. Onko todella tarkoitus lamauttaa taloutta aina niin paljon kuin perustuslaki sallii? Eihän se ole järkevää, arvoisa hallitus, Vartiainen laukoi.

Ministeri Saarikko vastasi, että rajoitusten valiokuntakäsittely jatkuu ja muutoksia on tulossa. Saarikko muistutti samalla, että opposition riveistä on esitetty hyvin erilaisia näkemyksiä ravintolarajoituksille. Välillä on vaadittu tiukempia ja välillä löyhempiä rajoituksia.
– En minäkään ole kysellyt niiden motiivien perään, miksi oppositiosta on kuultu esityksiä, että baarien pitäisi olla auki läpi yön, Saarikko totesi.

Hallituspuolueet korostivat vastauksissaan sitä, että seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee uusimpia ravintolarajoituksia. Valiokunta tekee todennäköisesti muutoksia rajoitusesityksiin.

Alkoholijuomien anniskelun on nyt päätyttävä koronatilanteesta riippumatta koko maassa viimeistään keskiyöllä ja vaikeamman koronatilanteen alueilla kello 22, jolloin myös asiakaspaikkamäärää rajoitettaisiin. Ravintolat saisivat olla auki vielä tunnin anniskelun päättymisen jälkeen. Hallitus antoi asiasta pari viikkoa sitten asetuksen, jolla linjattiin ravintoloiden aukioloajoista tämän kuun loppuun asti.

Vaikuttaako pelko?

Eduskunnan kyselytunnilla hallituspuolueiden edustajat pohtivat myös sitä, kuinka paljon koronapelko vaikuttaa tällä hetkellä esimerkiksi ravintola-alan ahdinkoon.

– Jos me katsomme tätä yleistä mittaria, 14 vuorokauden ilmaantuvuutta, se on kymmenen päivän välein kaksinkertaistunut. Tämä vaikuttaa tällä hetkellä enemmän ravintoloiden käyttöön kuin mitkään rajoitukset, ihmisten pelko vaikuttaa. Meidän täytyy saada tämä pysähtymään, sen jälkeen ihmiset uskaltavat käyttää myös erilaisia palveluja, kansanedustaja Aki Lindén (sd.) sanoi.

Ministeri Saarikko oli samaa mieltä.

– Kaikki ei ole kiinni rajoituksista, kaikki ei ole kiinni hallituksen päätöksistä vaan paljon on kiinni psykologiasta, ja siksi turvallisuudentunne on myös tärkeätä, hän pohti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja