Eduskunta hyväksyi kansanedustajan lahjontakiellon

Kansanedustajien lahjontakielto kirjataan lakiin. Eduskunta hyväksyi kiistellyn lainmuutoksen sisällön yksimielisesti lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä tänään.

Eduskunta lähti joululomalle

Eduskunta on hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä yksimielisesti kansanedustajan lahjontaa koskevan lain. Erikoista lain käsittelyssä oli se, että eduskunnan perustuslakivaliokunta oli lain säätämistä vastaan. Perustuslakivaliokunta pelkää perättömiä ilmiantoja. Sen mielestä lakiteksti ei ole riittävän täsmällinen.

Kansanedustajien lahjonta oli eduskunnalle kiusallinen aihe. Outoa päätöksessä oli se, että eduskunnan lakivaliokunta ja perustuslakivaliokunta olivat asiassa napit vastakkain.

Perustuslakivaliokunnan mielestä kansanedustajien lahjontapykälä olisi pitänyt poistaa laista.

Valiokunnan mukaan se ei ole riittävän täsmällinen, lailla olisi vain symbolinen merkitys, se voisi aiheuttaa jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kansanedustajan tehtävä on herkkä kielteiselle julkisuudelle. Ja perätön ilmianto vaalien alla voisi olla tuhoisa.


Historia voi esittää esimerkkejä virheellisistä ilmiannoista. Vaalien alla tehtynä sellainen voi olla kohtalokas, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Paula Kokkonen (kok.).

Perustuslakivaliokunnan jäsen Johannes Leppänen (kesk.) näki hankkeessa "pykälänikkarointia". Perustuslakivaliokunta oli esittänyt vuosi sitten lahjontapykälien jättämistä pois laista.

Leppänen kyseli, perustetaanko kansanedustajien moraalia nyt lakipykälien varaan, ja vastasi itse, että riippumattomuus on kansanedustajalle kunnia-asia eikä moraalia voi jättää lain varaan.

Leppänen myös kyseli lain tarpeellisuuden perään. Onko ongelmia ollut, ja jos ei, niin miksi säätää lakia, hän ihmetteli. Leppänen huomautti myös, että sellaisia lahjontaan ehkä houkuttavia tilanteita on hyvin harvoin, joissa yksittäisellä kansanedustajalla on erityistä ratkaisuvaltaa.

- Lahjusten ottamisen kriminalisointi voi jopa vähentää turhaa epäilystä, koska perätön ilmianto on säädetty rangaistavaksi, lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Matti Vähänäkki (SDP) sanoi.

- Harmittelen että laki astuu voimaan vasta ydinvoimaäänestyksen jälkeen. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sanoi vihreiden kansanedustaja Kirsi Ojansuu.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja pitää suurimpana ongelmana sitä, että tämänkin lain myötä kansanedustajista ollaan vaivihkaa tekemässä virkamiehiä.

(MTV3)


Katso Matti Maunon juttu
(Seitsemän uutiset 04.06.2002.)

Lue myös:

    Uusimmat