Mainos

Eduskunnassa tänään tiukka äänestys alkoholiprosentista: "Tässä on kysymys sekä sydämestä että järjestä"

8:30

Eduskunnassa käydään tänään tiukka äänestys kaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajasta. Aiheesta käytiin kiivas keskustelu myös aamun Huomenta Suomessa.

Kokoomuksen Outi Mäkelä kannattaa vahvojen oluiden ja limuviinojen tuomista kauppojen hyllyille ja uskoo hallituksen esityksen prosenttirajan nostosta voittavan äänestyksen.

Tuore sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, joka esittää prosenttirajan säilyttämistä ennallaan, ei muuttanut Mäkelän kantaa.

– Kyllä monella kannat on lyöty jo lukkoon, kun tätä on niin pitkään käsitelty, hän sanoo.

Yhdellä äänestyksellä asia ei kuitenkaan vielä ratkea. Jos hallituksen alkuperäinen esitys 5,5 prosentin puolesta voittaa, asia etenee suureen valiokuntaan ja sieltä vielä takaisin.

Keskustan Pekka Puska pitäisi prosenttirajat ennallaan. Hän tukeutuu kannassaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön.

– Jos oluiden ja limuviinojen alkoholiprosenttia korotetaan, niin alkoholin kulutus ja ongelmat kasvavat, ja sen vuoksi valiokunta ylivoimaisella äänten enemmistöllä esittää, että pitäydytään nykyisessä prosentissa.

Mäkelä huomauttaa, että pyrkimyksenä on myös vähentää tuontialkoholin määrää.

– Se on tärkeä muistaa, että tällä on tarkoitus taklata sitä tuontia. Jokainen tuontijuominen on pois meidän työstä ja verotuksesta. Se on tosi tärkeää, että se saataisiin puolittumaan niin kuin on ennustettu.

Puskaa tämä ei vakuuta.

– Tuonti on noin kuusi prosenttia suomalaisten oluesta ja se menee jyrkästi alaspäin, se on erittäin pieni asia. Se, mitä näissä 10 000 myyntipisteessä – kaupat, kioskit, huoltoasemat – tapahtuu, se ratkaisee suomalaisten alkoholin kulutuksen ja myöskin ongelmat.

– Tässä on kysymys sekä sydämestä että järjestä. Alkoholi aiheuttaa suomalaisissa perheissä lapsille valtavasti ongelmia, Puska jatkaa.

Huomenta Suomessa nousi esiin myös kysymykset alkoholin etämyynnistä ja mahdollisista veronkorotuksista. Katso videolta koko keskustelu. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.