Angelan kohtuun asetettiin likaisessa vajassa letku, jonka piti käynnistää abortti – aborttioikeuden tiukentuminen uhkaisi naisten ja tyttöjen henkeä Yhdysvalloissa

Angelan kohtuun asetettiin likaisessa vajassa letku, jonka piti käynnistää abortti – Yhdysvalloissa aborttilakien pelätään uhkaavan naisten ja tyttöjen henkeä 6:22
18-vuotiaana Angela Fremontille tehtiin laiton abortti – katso hänen tarinansa videolta: "Minut vietiin vajaan, jossa oli koirien virtsaa ympäriinsä"

Julkisuuteen vuotaneet tiedot aborttioikeuden mahdollisesta tiukentumisesta herättävät raivoa ja surua Yhdysvalloissa.

MTV Uutiset tapasi New Yorkissa aborttioikeutta puolustamaan saapuneen Angela Fremontin, jolle tehtiin laiton abortti vuosia sitten.

Vuonna 1969 Fremont tuli raskaaksi 18-vuotiaana, eikä lääkäri suostunut tekemään aborttia. Hän päätyi tekemään laittoman abortin olosuhteissa, jotka olivat hengenvaaralliset.

Fremont johdateltiin likaiseen vajaan, jossa hänelle tuntematon nainen teki hänelle "abortin" vanerilevyjen päällä. 

– Hänellä oli letku, jonka hän aikoi asettaa kohtuuni. Hän selitti, että letkusta tuleva ilma saisi abortin käynnistymään itsestään 36 tunnin aikana, Fremont kuvailee.

Katso koko Fremontin tarina yllä olevalta videolta.

Tiukat aborttilait eivät vähennä abortteja

Fremont sanoo olevansa onnekas, että selvisi hengissä, vaikka joutuikin lopulta viikoksi sairaalaan.

Monet tytöt ja naiset kuolivat noihin aikoihin samankaltaisista operaatioista Yhdysvalloissa, ja aborttioikeuden puolustajat pelkäävät lakitiukennusten johtavan samaan tilanteeseen kuin vuosia sitten.

Heidän pelkonsa ei perustu silkkaan tunteeseen, vaan väitteellä on runsaasti tutkimus- ja tilastotietoa tukenaan. Tiukemmat aborttilait eivät vähennä aborttien määrää, mutta lisäävät terveysriskejä naisille. Terveysriskit voivat aiheutua raskausajan komplikaatioista tai turvattomista raskaudenkeskeytyskeinoista.

Luonnos vuoti julkisuuteen

Yhdysvalloissa julkisuuteen on vuotanut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöslauselmaluonnos, jonka mukaan tuomioistuin valmistautuu kumoamaan liittovaltion aborttioikeuden.

Jos kyseinen päätös toteutuu, aborttilait jäävät kunkin osavaltion itse määritettäviksi. Tiukkoja aborttilakeja on jo säädetty viime vuosina useissa osavaltioissa, ja korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen niitä olisi vaikeampi vastustaa.

Katso lisää mielenosoituksista, joita viimeaikaiset uutiset aborttilakien kiristämisestä ovat herättäneet New Yorkissa:

Aborttioikeus on vaarassa Yhdysvalloissa –"Arviolta noin puolet osavaltioista tulisi kieltämään abortit kokonaan" 2:25

Lue myös:

    Uusimmat