Mainos

Ecuadorin poikkeustila ohi

Tuhannet ecuadorilaiset ovat viime päivinä osoittaneet mieltään hallitusta ja presidentti Lucio Gutierrezia vastaan.

Ecuadorin presidentti Lucio Gutierrez on julistanut vajaan vuorokauden voimassa olleen poikkeustilan päättyneeksi.

Hän oli määrännyt Quiton sekä Pinchinchan maakunnan poikkeustilaan tarkoituksenaan lopettaa poliittinen kriisi ja hillitä mielenosoituksia.

Tuhannet ecuadorilaiset tungeksivat eilen maan pääkaupungin Quiton kaduilla vaatien Gutierrezin eroa sen jälkeen, kun hän oli perjantaina erottanut maan korkeimman oikeuden. Turvallisuusjoukot seurasivat tilannetta, mutta eivät puuttuneet tapahtumien kulkuun.

Korkein oikeus erotettiin Ecuadorissa jo toista kertaa neljän kuukauden sisällä. Joulukuussa Gutierrezin hallitus erotti korkeimman oikeuden 31 tuomaria ja valitsi heidän tilalleen uudet. Siirron tarkoituksena saattoi olla korruption kitkeminen, mutta se sai opposition syyttämään vuonna 2002 valittua presidenttiä diktaattorin otteista.

Kriisi syveni tämän kuun alussa, kun korkeimman oikeuden uusi johtaja luopui korruptiosyytteistä kahta entistä presidenttiä ja yhtä entistä varapresidenttiä vastaan. Yksi näistä oli presidentti Abdala Bucaram, joka on palannut Panamasta Ecuadoriin kahdeksan vuoden maanpaon jälkeen ja uhannut pyrkiä jälleen presidentiksi. Bucaram, samoin kuin vuosina 2000-2003 hallinnut Gustavo Noboa, ovat Gutierrezin liittolaisia.

Hallituksen arvostelijat sanovat, että entisen korkeimman oikeuden hajottaminen oli tarkkaan laskelmoitu teko, jonka tarkoituksena oli saada Bucaramin poliittinen tuki puhdistamalla hänen maineensa. Presidentin yritykset lopettaa poliittinen umpikuja ovat epäonnistuneet. Kongressin on määrä puhua korkeimman oikeuden tulevaisuudesta tiistaina.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.