Mainos

Duuman mielipiteet Karjalan tonttikaupasta ristiriitaisia

Venäjän parlamentin alahuone duuma.

Suomessa kuohahtanut keskustelu Karjalan tonttikaupoista päätyi melko näyttävästi venäläismediaan ja herätti keskustelua myös duumassa.

Presidentti Dmitri Medvedeviltä kyseltiin Suomen-vierailulla, miksi maanosto Venäjän Karjalasta on niin ylivoimaisen vaikeaa. Syynä on muun muassa se, että Karjalan alueet on määritelty rajaseuduksi, jota ulkomaalainen ei voi ostaa. Medvedev vastasi suosittelemalla vuokrausta.

Tätä keskustelua siteerattiin useissa venäläislehdissä. Perinpohjaisimmin siihen tarttui vaikutusvaltainen sanomalehti Kommersant, joka kysyi asiasta duumaedustajilta. Vastaukset olivat kirjavia.

Omaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Viktor Pleskatshevsky piti lakimuutosta jopa todennäköisenä. Hänen mukaansa suomalaiset tonttiostajat olisivat Venäjälle ja Karjalalle vain hyödyksi, maksaisivat veroja ja hoitaisivat maata.

Sen sijaan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshev torjui ajatuksen liian monimutkaisena. Suomalaisten tonttikauppavaatimukset johtaisivat muun muassa siihen, että maata pitäisi myydä myös vaikkapa Kaliningradista saksalaisille.

- Jos Karjalaa myytäisiin suomalaisille, olisi myös Kuriileja myytävä japanilaisille, Kaliningradia saksalaisille ja Kiinan rajaseutua kiinalaisille, duumaedustaja Konstantin Zatulin arveli Kommersant-lehdessä.

Tonttikeskustelusta huolimatta suurimman huomion Medvedevin vierailulla sai energiakauppa ja turvallisuus. Suomea kuvailtiin hyväksi energiakumppaniksi ja Suomen uskottiin lujasti tukevan myös Nord Stream -kaasuputkihanketta.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta MTV3 Katsomo -pavelusta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.