Mainos

Dopingskandaalissa ryvettynyt Marion Jones valehteli ja menetti vapautensa – vankilassa nähtiin raju välikohtaus

30:00
Urheilulääkäri Tapio Kallio puhui dopingista Tulosruudussa.

Yleisurheilun megatähti Marion Jones teki 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa tekoja, jotka saivat urheilumaailman haukkomaan happeaan. Myöhemmin hän menetti dopingvyyhdin jäljiltä maineensa, miljoonatulot, viisi olympiamitaliaan ja vapautensa.

Vuonna 1975 Los Angelesissa syntynyt Jones urheili nuorena monipuolisesti. Hän satsasi koripalloon ja voitti siinä yliopistomestaruuden, mutta päätti panostaa täysipainoisesti yleisurheiluun loukkaannuttuaan ennen Atlantan olympialaisia 1996.

Huippunopea ja myös pituushypyn hallinnut Jones takoi jo pian yleisurheilukentillä hurjaa tulosta. Jo ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan 1997 hän voitti 100 metrin maailmanmestaruuden ja nappasi kultaa myös Yhdysvaltain 4x100 metrin viestijoukkueessa.

Menestyskulku jatkui seuraavina vuosina, ja Sydneyn olympialaisissa 2000 silloinen maailman nopein nainen teki historiallista jälkeä. Viisi mitalia yksissä olympiakisoissa oli naisten uusi ennätys. Näistä Jonesin Sydney-mitaleista peräti kolme oli kultaisia (100 metriä, 200 metriä ja 4x400 metriä).

Jonesin ympärillä alkoi kuitenkin kuohua, ja hänen nimensä nousi toistuvasti esiin Balco-laboratorion dopingvyyhdissä. Laboratorion johtaja Victor Conte ilmoitti välittäneensä Jonesille viittä kiellettyä ainetta Sydneyn olympiakisojen aikoihin.

Jones vakuutti pitkään syyttömyyttään ja puhui julkisuudessa doping-vastaisesti. Hän kiisti dopingin käytön myös viranomaisille.

Silmukka kiristyi kuitenkin jatkuvasti. Lopulta vuonna 2007 Jones tunnusti kiellettyjä aineita anabolisista steroideista ja kasvuhormonista lähtien.

Balco-laboratorio oli välittänyt dopingaineita useille yleisurheilijoille – heidän joukossaan olivat myös Jones ja hänen entinen aviomiehensä, kuulantyöntäjä C. J. Hunter. Jones itki omasta valehtelustaan ja douppaamisestaan julkisesti ja sanoi pettäneensä ihmisten luottamuksen.

Tappelu vankilassa

Paitsi että Jones menetti muun muassa kaikki viisi Sydneyn olympiamitaliaan ja sai kahden vuoden kilpailukiellon, hän joutui myös vankilaan. Jones istui vuonna 2008 puolen vuoden vankeustuomion.

Vankeuden aikana Jones passitettiin pitkäksi ajaksi eristysselliin verisen välikohtauksen jäljiltä. Jones kertoi dokumentissa Marion Jones – Vapaalla jalalla, että yksi neljästä sellitoverista päätti "testata häntä".

– Olin menossa salille. Otin vesikannuni ja aioin lähteä, mutta hän tukki oven. Minä puolustin itseäni. Siitä seurasi tappelu, Jones sanoi.

Jones ei sanojensa mukaan halunnut tapella, vaan ainoastaan päästä ulos sellistä.

– Työnsin hänet pois kimpustani. Saatoin lyödäkin pari kertaa. Työnsin hänet sängylle ja lähdin juoksemaan pois.

– Hän tuli minua kohti, ja löin häntä kannulla päähän. Häneltä taisi tulla verta silmäkulmasta, Jones kuvasi.

Vartijat eivät Jonesin mukaan uskoneet, että nainen oli käynyt hänen kimppuunsa. Jones kävi henkisesti syvissä vesissä.

– Sain 48–49 päivän eristyssellirangaistuksen. Se oli rankkaa, koska en saanut soittaa puheluita tai vastaanottaa vieraita. En voinut ostaa mitään vankilan kanttiinista. Minulla ei ollut tv:tä tai radiota. Vain kirjoja ja ajatukseni.

Vaikeinta Jonesilla oli erityissellissä poikiensa syntymäpäivinä.

– En voinut soittaa heille. Vauva ei tajunnut sitä, mutta (vanhempi poika) Monty mietti, miksi äiti ei soita. Hän mietti, miksi äiti ei ole paikalla, tai edes soita.

Uusi nousu

Maineensa ja miljoonatulonsa menettänyt ex-tähti päätti vankilasta päästyään vielä kerran näyttää. Hän palasi nuoruuden lajinsa koripallon pariin ja pyrki huipulle.

– Ennen kaikkea haluan todistaa itselleni, että en ole vielä tämän kaiken jälkeenkään lopettanut taistelua, Jones kertoi.

– Minä olen ollut ihan pohjalla. Haluan todistaa, että voin päästä takaisin huipulle. Haluan innoittaa ihmisiä.

Vuonna 2010 Jones saikin sopimuksen ammattilaissarja WNBA:n Tulsha Shock -joukkueeseen. Jones pelasi ammattilaiskoripalloilijana kaksi kautta, kaikkiaan 47 ottelua, joissa hän kirjautti 2,6 pistettä ottelua kohden.

Nykyään Jones käy puhumassa kokemuksistaan monissa tilaisuuksissa ja muun muassa oppilaitoksissa. Hän haluaa jakaa kokemuksiaan nuorille, jotta he eivät toistaisi hänen virheitään.

Dokumenttielokuva Marion Jones – Vapaalla jalalla on katsottavissa C Moressa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja