Dopingkohussa ryvettyneelle huippujuoksijalle napsahti vuoden kilpailukielto – oli ilmoittanut vääriä olinpaikkatietoja

Yleisurheilun kolminkertainen arvokisamitalisti Ruotsin Meraf Bahta on saanut vuoden kilpailukiellon. Sen on päätetty alkavan 1. syyskuuta 2018 ja kestävän 1. syyskuuta 2019 saakka, kerrotaan Ruotsin urheiluoikeuslautakunnan tiedotteessa.

Taustalla sulkemiseen on se, että Bahta on kolmesti rikkonut olinpaikkatietojen raportointia. Urheilijan tulee ilmoittaa olinpaikkansa mahdollisia dopingtestejä varten. Bahta oli kertaalleen jättänyt tiedon myöhässä ja kahtena kertana hän ei ole ollut ilmoitetussa paikassa.

– Tämä on ollut rankkaa ja epäinhimillistä aikaa Merafille. Samalla tässä on kestänyt todella kauan, sillä kyseessä ei ole dopingin käyttö vaan hallinnolliset virheet, sanoo Ruotsin yleisurheiluliiton pääsihteeri Stefan Olsson.

Siitä ei ole vielä varmuutta, saako Bahta kilpailla syksyllä kisattavissa yleisurheilun Dohan MM-kilpailuissa. Kilpailut käynnistyvät 26. syyskuuta.

– Johtokunta tulee pitämään kokouksen aiheesta. Meillä on tapaus, joka pitää käsitellä. Sen jälkeen näemme, jaksaako hän harjoitella hyvin tällä aikavälillä, Olsson toteaa.

Ruotsin yleisurheiluliiton mukaan urheilija on vapaa kilpailemaan dopingrangaistuksen päätyttyä. Sillä on kuitenkin samanaikaisesti säädöksiä, joiden mukaan urheilija suljetaan kaikesta maajoukkuetoiminnasta kilpailukiellon pituiseksi ajaksi sen päättymisen jälkeen. Jos säädöksiä seurataan tässä tapauksessa, jää Bahtalta väliin MM-kilpailut, sillä silloin kielto purkautuu vasta 1. syyskuuta 2020. 

– Asia on näin. Dopingkomissio on vahvistanut asian. Sen jälkeen johto saa keskustella asiasta. Se tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa, Olsson sanoo.

Bahta voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2014 Zürichissä.

Lue myös:

    Uusimmat