Donald Trumpin erottamisruletti herättää kauhua demokraateissa: "Edes radikaaleimmat äänet eivät ole riittävän radikaaleja"

Trump väittää isänsä syntyneen Saksassa 1:20
Ruotsi vai Saksa? Molemmat väärin: Trumpilla on vaikeuksia muistaa sukuhistoriaansa – valehteli jälleen isänsä synnyinmaasta

Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaavasta ministeristä Kirstjen Nielsenistä, 46, tuli maanantaina Suomen aikaa presidentti Donald Trumpin poliittisen ruletin tuorein pelinappula, kun presidentti kertoi Twitterissä, että Nielsen jättää tehtävänsä. Hänen tilalleen virkaatekeväksi ministeriksi nousee Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviraston johtaja Kevin McAleenan.

Nielsen on ollut usein Trumpin kritiikin kohteena, eikä hänen korvaamisensa tule yllätyksenä. Presidentti on ollut turhautunut Meksikon rajan yli tulevien siirtolaisten määrän kasvuun ja syyttänyt Nielseniä siitä, ettei tämä ole keksinyt parempia ratkaisuja rajaturvallisuuden parantamiseksi. New York Timesin mukaan Nielsen oli jo vähällä erota tehtävästään viime toukokuussa saatuaan Trumpilta läksytyksen rajaongelmista.

Demokraattien mukaan Trumpin politiikka hipoo järjettömyyttä.

– Kun edes hallinnon radikaaleimmat äänet eivät ole riittävän radikaaleja presidentti Trumpille, voimme sanoa, että hän on täysin kadottanut yhteyden amerikkalaisiin, kommentoi demokraatteja senaatissa johtava Chuck Schumer.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli samoilla linjoilla.

–  On todella hälyttävää, että viranomainen, joka panee lapsia häkkeihin, eroaa sen vuoksi, ettei ole Trumpin hallinnon mielestä riittävän radikaali.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Elizabeth Warren puolestaan kirjoitti Twitterissä, että Nielsenin pitäisi kantaa loppuelämänsä mukanaan häpeää, jonka perheiden repiminen rikki toi mukanaan.

Pyöröovi käy ennätysmäisen kiivaasti

Nielsen ehti toimia ministerinä loppuvuodesta 2017. Hän seurasi tehtävässä John Kellyä, joka siirtyi Valkoisen talon kansliapäälliköksi. Kellyn ministeriaikana Nielsen toimi hänen kansliapäällikkönään, ja Kellyä pidettiin Nielsenin mentorina.

Kun Kelly jätti kansliapäällikön pestin vuodenvaihteessa, Nielsen menetti tärkeän tukijan Trumpin hallinnossa.

New York Timesin taannoisen artikkelin mukaan Trumpin hallinto erottaa väkeä korkeista viroista ennennäkemätöntä vauhtia.

–  Erottamisella on seurauksensa: kun organisaatio menettää johtajan, se heijastuu kaikkialle, sanoi liittovaltion hallintoa tutkivan Partnership for Public Service -järjestön edustaja Max Stier lehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat