Dome Karukoski vähäsanainen Tolkien-elokuvasta: ”Minun pitää sopimussyistä olla hyshys”

Dome Karukosken ohjaama Tolkien-elokuva olisi ensimmäinen suomalaisläpimurto Hollywoodiin vuosikymmeniin.

Ohjaaja Dome Karukoski on kiinnitetty ohjaamaan elokuva brittiläisen fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin nuoruusvuosista. Taru Sormusten herrasta -kirjoistaan tunnettu Tolkien on ollut elokuvamaailmassa kuuma nimi jo kauan. Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-trilogioiden yhteenlaskettu liikevaihto pelkästään elokuvateattereissa on yli viisi miljardia euroa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hollywoodin elokuvabisnestä seuraava Deadline-sivusto, jonka mukaan elokuvan nimi on Tolkien ja näyttelijöitä etsitään paraikaa.

– En voi kommentoida kuin sen, että Deadlinen tiedot pitävät paikkansa, Karukoski kertoo Lontoosta.

– Koska kyseessä on Hollywood-studio, minun pitää sopimussyistä olla hyshys.

Karukoski sanoo, että enemmän hankkeesta kerrotaan studion omien kanavien kautta. Uutinen nousi heti luetuimpien joukkoon Deadlinessa, joka on vienyt Variety-lehden aseman tärkeimpänä elokuva-alan skuuppien kertojana.

Harvinainen Hollywood-debyytti

Mikäli elokuva toteutuu, Karukoskesta tulee ensimmäinen suomalainen Hollywood-ohjaaja sitten Renny Harlinin läpimurron kauhuelokuvallaan Painajainen Elm Streetillä 4 vuonna 1988.

Käsikirjoituksen ovat laatineet irlantilainen David Gleeson ja britti Stephen Beresford, joka on voittanut Bafta-palkinnon eli brittiläisen Jussi-palkinnon vastineen menestyskomedian Pride kirjoittamisesta. Elokuvaa tuottaa Chernin Entertainment yhteistyössä levitysyhtiö Fox Searchlightin kanssa.

Dome Karukoski

– Syntynyt 29. joulukuuta 1976 Kyproksella.
– Esikoisohjaus Tyttö sinä olet tähti valmistui 2005.
– Ohjannut seitsemän elokuvaa, joista menestynein on hieman yli 500 000 katsojaa saanut Mielensäpahoittaja (2015).
– Voittanut parhaan ohjaajan Jussi-palkinnot elokuvillaan Tummien perhosten koti (2008) ja Napapiirin sankarit (2010).
– Uusin elokuva Tom of Finland on saanut Suomessa 102 000 katsojaa.
– Suunnitellut Yhdysvalloissa myös indie-elokuvaa The Starling, jonka näyttelijöiksi olivat keväällä 2017 ehdolla Keanu Reeves ja Isla Fisher.

Vuonna 1994 perustettu Fox Searchlight on osa 20th Century Fox -viihdejättiä. Cherninin tuotantoja ovat muiden muassa viimeisimmät Apinoiden planeetta -menestyselokuvat.

Elokuvan kerrotaan käsittelevän Tolkienin opiskeluvuosia Oxfordissa ja ensimmäisen maailmansodan alkua. Se on ollut kehitteillä jo vuodesta 2013.

Deadline ei kerro, onko Tolkienin perikunta antanut hyväksyntänsä hankkeelle. Aiemmin Mirkwood-niminen elokuvahanke, jonka piti kertoa Tolkienin koodinmurtajatyöstä toisen maailmansodan aikana, kariutui perikunnan vastustukseen.

Perikunta suojelee oikeuksiaan voimakkaasti. Heinäkuun alussa se ja Warner Bros -studio sopivat oikeuden ulkopuolella 70 miljoonan euron kiistan Taru Sormusten herrasta -elokuvien tulonjaosta.

Tom of Finland vie maailmalle

Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva saa ensi-iltansa kesän aikana useissa Euroopan maissa. Iso-Britannian vuoro on ensi viikolla.

– Yhdysvaltojen levitys on ajoitettu lokakuulle, awards seasonin alkuun, Karukoski kertoo.

– Harvinaista, että suomalaisella elokuvalla on pitkälle mietitty strategia.

Awards seasonilla tarkoitetaan kautta, jona amerikkalaiset levitysyhtiöt tavoittelevat alan palkintoehdokkuuksia. Kukin maa voi nimetä Oscar-ehdokkaaksi vain yhden elokuvan, ja siinä Tom of Finland kilpailee Aki Kaurismäen elokuvan Toivon tuolla puolen kanssa. Golden Globe -ehdokkuus on silti mahdollinen.

Tom of Finlandin levittää Yhdysvalloissa pieniin taide-elokuviin erikoistunut Kino Lorber.

– Kino Lorber vaikuttaa todella ammattitaitoiselta ja kokeneelta levittäjältä, Karukoski luonnehtii.

Ranskassa elokuva tuli levitykseen viime viikolla ja sai tärkeimmiltä lehdiltä kolmen ja kahden tähden arvosteluja. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja