Mainos

Dolly-lampaan kloonaajille lupa ihmisalkioiden kloonaukseen

Brittitutkijoiden ryhmä pyrkii selvittämään uusissa kokeissaan MND-hermosairauden syntyä.

Maailman ensimmäisen kloonatun nisäkkään vuonna 1996 tuottanut brittitutkijoiden ryhmä on saanut luvan ihmisalkioiden kloonaukseen. Tiistaina julkistettu lupa koskee vain lääketieteellistä tutkimusta. Siinä tuotettujen alkioiden annetaan kasvaa noin kuusi päivää.

Dolly-lampaan yhdeksän vuotta sitten kloonannut kahden edinburghilaisen ja yhden lontoolaisen professorin johtama ryhmä pyrkii nyt selvittämään MND-hermostosairauden syntyä ja kehittämään tutkimuksen pohjalta mahdollisesti uusia lääkkeitä.

Tutkimuksessa MND:tä sairastavalta potilaalta otettuja iho- tai verisolujen tumia siirretään munasoluun, jonka tuma on poistettu. Tämän jälkeen munasolu stimuloidaan jakautumaan ja näin syntyneitä kantasoluja verrataan potilaan terveisiin ja sairaisiin soluihin. Kantasolut ovat soluja, jotka voivat myöhemmin erikoistua mihin tahansa tehtävään.

Kyseessä on toinen kerta kun brittiviranomaiset antavat luvan ihmisalkioiden kloonaamiseen lääketieteellistä tutkimusta varten. Viime syksynä Newcastlen yliopiston tutkijat saivat luvat tuottaa alkioita tutkiakseen muun muassa Parkinsonin ja Alzheimerin tauteja.

(MTV3-DPA-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.