Mainos

Ruotsin terroriaikeista niukasti lisätietoa – mikään ei viittaa väärään pidätykseen

Ruotsissa suuren kohun aiheuttaneen terroripidätetyn suunnitelmista ei saatu tänään muuta lisätietoa, kuin että mahdollista terroritekoa oli suunniteltu Tukholmassa. Asia kävi ilmi syyttäjän oikeudelle jättämistä asiakirjoista.

Syyttäjänvirasto joutui tarkentamaan kirjaustaan sen jälkeen kun monet ruotsalaismediat olivat virheellisesti tulkinneet pääkaupungin olleen suunnitellun iskun varsinainen kohde.

Syyttäjän mukaan pidätetty mies on 22-vuotias. Hänen kansalaisuudestaan ei tuoreeltaan ollut täyttä varmuutta. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että poliisi olisi pidättänyt väärän ihmisen.

Ruotsin sisäministerin Anders Ygemanin mukaan epäillyn pidättäminen ei vaikuta terroriuhka-arvioon, joka pysyy Ruotsissa yhä korkeana. Ministerin mukaan ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että muitakin terroristi-iskuja suunnittelevia ihmisiä olisi tullut maahan turvapaikanhakijoina.

Puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi aiemmin Expressen-lehdessä Ruotsin etsivän useita terroristeja. Hän ei kuitenkaan suostunut tarkentamaan lausuntoaan.

Ruotsissa terrorismin uhka luokiteltiin toissapäivänä toiseksi ylimmälle tasolle. Nelostaso tarkoittaa, että terroriuhka on korkea.

Uhkatason nostamisen jälkeen poliisi on lisännyt valvontaa Tukholmassa ja muualla Ruotsissa.

Yksi mies pidätetty

Eilen poliisi otti Pohjois-Ruotsissa kiinni yhden miehen epäitynä terrorismin valmistelusta. Syyttäjä päätti miehen pidätyksestä myöhään illalla ensimmäisten kuulusteluiden jälkeen.

Poliisi on ollut vaitonainen miehen taustoista.Lehtitietojen mukaan terrorismin valmistelusta epäilty olisi Ruotsissa syyskuusta lähtien asunut irakilaismies, joka kytkeytyy Isis-äärijärjestöön.

0:40

Pidätetyn Facebookissa ei mitään epätavanomaista

Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan miestä kuulusteltiin ensimmäisen kerran jo eilen ja kuulusteluja on ollut määrä jatkaa tänään. Facebook-profiilinsa perusteella epäilty vaikuttaa melko tavanomaiselta nuorelta mieheltä. Kuvat tai tekstit eivät anna mitään viitteitä radikalisoitumisesta.  

Vuosi sitten mies päivitti tietojaan pohjoisirakilaisessa Mosulissa, jonka hän ilmoittaa Facebookissa kotikaupungikseen. Tämän vuoden alussa mies oli jo siirtynyt Turkkiin, ja syyskuussa hän päivitti Facebookia ensimmäisen kerran Ruotsissa, Tukholman lähellä sijaitsevassa Märstassa.

Vain muutamaa päivää myöhemmin hän kertoi olevansa Bolidenissä, missä hänet lopulta eilen pidätettiin.

Useita epäiltyjä etsitään?

Samaan aikaan muiden terrorismista epäiltyjen etsintä on ilmeisesti jatkunut toisaalla. Iltapäivälehti Expressenin mukaan puolustusministeri Peter Hultqvist on kertonut, että Ruotsi etsii useita epäiltyjä terroristeja.

Turvallisuuspoliisi ei ole vahvistanut tietoja. Toisaalta poliisi ei ole sulkenut mediassa pois sitä mahdollisuutta, että lisää kiinniottoja voisi olla edessä.

Viranomaiset ovat kehottaneet ruotsalaisia jatkamaan elämäänsä normaalisti, mutta olemaan valppaina. Poliisille voi antaa vihjeitä tarvittaessa verkossa ja puhelimitse.

Jutun kärkeä ja otsikkoa korjattu klo 18.14. Monet ruotsalaismediat olivat virheellisesti tulkinneet pääkaupungin olleen suunnitellun iskun varsinainen kohde. Iskuja kuitenkin suunniteltiin Tukholmassa, sitä, mihin iskuja suunniteltiin, ei ole vahvistettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.