DN: Minisukellusvene saattoi kuljettaa venäläisiä eliittijoukkoja

Ruotsalaislehden mukaan voi olla mahdollista, että haveriin joutunut minisukellusvene on kuljettanut venäläisiä erikoisjoukkoja. Dagens Nyheterin haastatteleman turvallisuusasiantuntijan Joakim von Braunin mukaan Triton NN -tyyppiseen alukseen mahtuu kymmenkunta miestä.

– Eliittisotilaat voivat uida saareen kaukaakin ja piiloutua sinne. He käyttävät suljetun kierron sukellusjärjestelmiä, joista ei tule kuplia ja joiden ilmavarastot riittävät useita tunteja. Taktisista ja psykologisista syistä ryhmä jakautuu korkeintaan kahteen pienempään ryhmään. Jos sukellusvene joudutaan jättämään, siihen viritetään räjähdyspanos, joka räjähtää vaikkapa vuorokauden kuluttua.

Sotilaat voidaan hakea saaresta myöhemmin esimerkiksi moottoriveneellä tai sitten he voivat ottaa yhteyttä Ruotsissa toimiviin Ruotsin kansalaisiin, jotka kuuluvat piilotettuun agenttiverkostoon.

Braun ei usko, että sukellusveneen saattoalukseksi epäilty tankkeri olisi saattoalus, mutta se voisi esimerkiksi toimia minisukellusveneen radioliikenteen välittäjänä, koska niiden kommunikaatiokyky on muuten varsin heikko.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin armeija on jo aloittanut etsinnät ranta-alueilla.  

Lue myös:

    Uusimmat