Mainos

Directan laskut kaatuivat oikeuden käsittelyssä

Suomen käräjäoikeuksissa puretaan hakupalveluyhtiö Directan asiakasyrityksiään vastaan nostamia korvauskanteita. Yksistään Helsingissä kanteita on vireillä lähes 1500.

Viimeisen viikon aikana Helsingin käräjäoikeus on antanut kaksi päätöstä, joissa Directan laskut ovat kaatuneet. Nämä tapaukset ovat edenneet suulliseen pääkäsittelyyn, jolloin asiassa on voitu vastaanottaa myös todistelua.

- Pienyrittäjä on erittäin huojentunut, että asia saatiin päätökseen. Tämä juttu on vaivannut häntä vuosia, kertoi toista pienyrittäjää avustanut oikeustieteen maisteri Samuli Mikkonen.

Mikkosen mukaan asiaa yritettiin aluksi sovitella pienyrittäjän ja Directan välillä, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt. Aiemmin tänä vuonna myös Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt Directan laskun suullisen pääkäsittelyn jälkeen.

Sen sijaan Directan hyväksi ovat menneet kaikki tapaukset, jotka on ratkaistu kirjallisessa menettelyssä tai niistä on annettu yksipuolinen tuomio kantajan hyväksi.

- On aivan selvää, että kun kyseessä on suuri massa, ja jokainen tapaus on yksilöllinen, että tulee myös näitä tapauksia (hylättyjä kanteita), toteaa Directan viestintäjohtaja Jussi Lähde.

Lähde ilmoitti, että hylättyihin kanteisiin haetaan muutosta.

- Directalla on yksi tavoite. Se, että julkisuuteen syntyy selkeä kuva siitä, miten yritys on aikanaan toiminut ja miten yritys toimii, Lähde sanoo.

Internetin hakupalveluyhtiö Directa perää saataviaan yrittäjiltä, jotka ovat epäselvyyksien vuoksi jättäneet laskunsa maksamatta sen jälkeen, kun poliisi alkoi epäillä yhtiötä rikoksesta kesällä 2008.

Syyte petoksesta nostettiin viime kesänä. Viittä yhtiön johtohenkilöä syytetään törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta.

Puhelinmyynti syynissä oikeudessa

Tuorein, viime keskiviikkona hylätty kanne viittaa osin epäselvään markkinointiin, josta Directaa on moitittu.

Käräjäoikeus katsoo, että yrittäjä on puhelinmyynnin perusteella jäänyt siihen käsitykseen, että maksu nettihakupalvelusta on kiinteä 59 euroa arvolisäveroineen. Directa oli laskuttanut yrittäjää niin sanottujen hakuosumien perusteella eli kuinka monta kertaa yritystä on palvelusta katsottu. Lasku lähenteli 500 euroa.

Oikeuden mukaan yrittäjä ei ollut sitoutunut hakuosumapohjaiseen laskutukseen. Käräjäoikeuden perusteissa kerrotaan, että yrittäjä oli reklamoinut Directalle heti sen jälkeen, kun oli saanut hakuosumiin perustuvan laskun.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli lisäksi riitaista se, mistä hakuosumista yrittäjää on laskutettu. Käräjäoikeus velvoitti Directan korvaamaan yrittäjän oikeudenkäyntikuluja yhteensä 3000 euroa.

Huhtikuun jälkeen Directan siviilijutut on keskitetty Helsingin käräjäoikeuteen perustettuun Directa-kansliaan, missä juttuja ratkoo neljä käräjätuomaria.

Directan mukaan 6000 yrittäjää on jättänyt laskunsa maksamatta vuoden 2008 jälkeen ja saatavien periminen oikeusteitse jatkuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.