Dieselmaastureiden uusi kuningas – V8 kolmella ahtimella

Audi täydentää S-mallistoaan täysin uudella jäsenellä. Kyseessä on SQ7 TDI, joka sijoittuu isojen dieselmaastureiden tehokuninkaaksi.

Audin sporttinen mallisto täydentyy uudella SQ7 TDI -mallilla. Tehokuninkaan paikalle oikeuttaa kolmella ahtimella varustettu 4,0-litrainen V8 TDI -moottori. Kokonaistehoa moottori tuottaa 320 kW (435 hv) ja vääntöä 900 newtonmetriä, joka on käytettävissä kierrosalueella 1 000-3 250 r/min. Poikkeuksellisen laaja käyttöalue on saavutettu uudelle kolmea ahdinta hyödyntävällä tekniikalla.

Autosta löytyy 90-asteen kulmaan asetettujen sylinterilohkojen välistä kaksi perinteistä pakokaasuahdinta. Näistä pienempää ahdinta käytetään matalilla ja keskialueen kierrosluvuilla. Toinen ahdin lähtee mukaan korkeammilla kierrosluvuilla. Suurin uutuus on kuitenkin sähköinen ahdin, joka täydentää kahden pakokaasuahtimen toimintaa erityisesti liikkeellelähdöissä ja matalilla kierroksilla. Lisäksi sen avulla pystytään vähentämään merkittävästi turboviivettä. Tämä tekee lähdöistä poikkeuksellisen räväköitä ja satasen vauhtiin iso SUV spurttaa 4,8 sekunnissa ja huippunopeutta autolle kertyy 250 km/h. Audin ollessa kyseessä auto on luonnollisesti nelivetoinen ja vaihteistona toimii päivitetty 8-portainen automaattivaihteisto.

Audi on myös päivittänyt auton alustaa vastaamaan parantunutta suorituskykyä. Mukavuudesta pitää huolen ilmajousitus ja ketteryydestä nelipyöräohjaus. Mielenkiintoisena alustatekniikaan uutuutena valmistaja esittelee SQ7 TDI:n kohdalla sähkömekaanisesti säädettävät kallistuksenvakaajat. Säädön avulla pystytään parantamaan auton mukavuutta esimerkiksi heikkokuntoisella tiellä, ja vastaavasti urheilullisesti ajettaessa jäykentämään vakaajia kallistelun minimoimiseksi.

Audi SQ7 TDI on saanut S-mallien perinteisiä ulkonäköelementtejä muusta mallistosta erottuakseen. Edestä ja takaa löytyvien SQ7-merkintöjen lisäksi etulokasuojissa on V8T-merkintä. Peilikotelot ja takadiffuusori ovat saaneet hopeisen koristelun. Muista S-malleista poiketen pakoputkien päät ovat ensimmäistä kertaa neliskulmaiset.

Audi SQ7 TDI saapuu Suomeen kesän loppupuolella. Auton hintaa ei ole vielä vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat