Dementian riski kasvaa rajusti tietyillä asuinalueilla – syynä huono ilmanlaatu

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmansaasteet saattavat vauhdittaa aivojen ikääntymistä ja vaikuttaa dementian kehittymiseen.

New York Times uutisoi uudesta tutkimuksesta, joka yhdistää ilmansaasteet osatekijänä dementian syntymiseen. Tutkijat ovat tutkineet yli kolmea tuhatta 65–79-vuotiasta naista vuosina 1995–2010.

Naisten aivotoiminnan tilaa seurattiin vuosien varrella kyselykaavakkeiden avulla. Samalla seurattiin myös ilmassa leijuvien saasteiden pitoisuuksia.

Naisilla, jotka asuivat alueilla, joilla leijui ilmassa suurina pitoisuuksina haitallisia hiukkasia, oli 68–91 prosenttia suurempi riski, että heidän kognitiiviset kykynsä heikkenisivät ja muisti huononisi, kuin naisilla, jotka asuivat alhaisimpien saastepitoisuuksien alueilla.

Tutkijat huomasivat myös, että saasteisimmilla alueilla asuvilla naisilla, joilla oli tietty geenivariaatio, oli 295 prosentin lisääntynyt riski aivojen toimintakyvyn alenemiseen. Sama ApoE4-geenivariantti löytyy noin 2 prosentilta ihmisistä. Se on liitetty aikaisemmin jo kohonneeseen Alzheimerin riskiin.

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja