Mainos

"Delfiinit maksavat nyt virheistämme"

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä toteaa delfinaarion sulkemispäätöksen olleen raskas.  

-Ajatuksena on, että delfiinit vietäisiin Euroopassa toimivaan delfinaarioon tai merieläinkohteeseen, missä noudatetaan korkeita hoitovaatimuksia - ei pelkästään lakeja, vaan toiminnan laadun korkeita suosituksia, Seppälä kertoo alustavista kaavailuista.  

Hänen mukaansa tämänhetkisen tiedon mukaan delfiinit siirrettäisiin ensi keväänä. Hän ei osaa vielä valaista sen enempää, miten neljän pullonokkadelfiinin siirto käytännössä tehdään.   

-Kun siirto on ajankohtainen, se tehdään kaikkien eurooppalaisten, yhteisesti hyväksyttyjen hoitovaatimusten mukaisesti, Seppälä vakuuttiaa. 

Yritysvastuun asiantuntija, Metropolia ammattikorkeakoulun lehtori Marko Korkeakoski toteaa, että tällä hetkellä ei ole olemassa täydellistä paikkaa, jonne delfiinit voisi siirtää. Tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja. 

Korkeakoski tyrmää delfiinien siirtämisen toiseen delfinaarioon.  
-Monet näkevät sulkemispäätöksen voittona, mutta itse ongelmaa tämä ei ratkaise. Särkänniemelle edullisinta olisi siirtää ne toiseen delfinaarioon, delfiinien kannalta ei.   
 

Elinpaikan löytämiseen menee aikaa  

Myös Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä sanoo, että paras vaihtoehto delfiineille olisi rajattu meriallas, jossa niiden hyvinvoinnista huolehdittaisiin. Sellaista on kokeiltu muun muassa Karibialla ja Kanadassa.   

Muurimaa kertoo, että yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa delfiineille yritetään nyt löytää elinpaikka. Jos järjestöt perustaisivat uuden turvatun merialueen, siihen menisi aikaa vuosi tai kaksi.   

-Särkänniemi on ollut yhteistyökykyinen. Heidän pitäisi vain huolehtia delfiineistä niin pitkään, kunnes hyvä paikka on löydetty, Muurimaa vetoaa.   

Hänen mukaansa alueen olisi oltava Välimerellä, sillä Yhdysvaltoihin saakka matkaaminen olisi delfiineille liian raskasta. Kun delfiinejä kuljetetaan lentokoneessa muualle, kyseessä ovat suuret summat.  

-Epäilisin, että Särkänniemellä ei ole tällaiseen varaa.    

Delfiiniviihde on mennyttä aikaa  

Lehtori Korkeakoski ennusti jo pari vuotta sitten, että Särkänniemen on vielä pakko sulkea delfinaarionsa.   

-Jos Särkänniemi olisi ollut järkevä, sen olisi kannattanut jo muutama vuosi sitten sulkea delfinaarionsa. Silloin Särkänniemi olisi ollut kansainvälisessä valokeilassa. Heillä voisi jo olla jotain muuta liiketoimintaa, Korkeakoski sanoo.  

Hän toteaa, että nyt sulkemispäätöstä ei saa käännettyä mitenkään positiiviseksi.  

-Käteen jäi se, että Särkänniemi oli taloudellisista syistä pakotettu ajamaan delfinaario alas. Jäi sellainen kuva, että jos Särkänniemi ei ihan eläinrääkkääjä ollut, se kohteli eläimiä kyseenalaisesti.  

Delfiinit ovat asiantuntijoiden mukaan olleet niin kauan delfinaariossa, että ne eivät enää selviä itsenäisesti luonnossa.   

-Delfiinit maksavat nyt hintaa siitä, että olemme tehneet virheitä 80-luvulla. Aika on mennyt sen ohi, että käytämme älykkäitä eläimiä viihteenämme, Korkeakoski kommentoi.  

Eläinten oikeuksiin kiinnitetään hänen mukaansa entistä enemmän huomiota.   

-Pian puhutaan varmasti myös eläintarhojen tilanteesta, ja myös lemmikkieläinten kohtelu nousee esille. Onko eettisesti oikein pitää lemmikkejä?

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.