Dekkarisarjan päättänyt Matti Rönkä itki kirjan loppukohtausta kirjoittaessaan

Kirjailija Matti Rönkä aikoo jatkaa miehen elämän tutkimista, mutta eri tavalla kuin Viktor Kärppä -sarjassa. Rönkä on vieraana Kirjapiirin seuraavassa jaksossa lauantaina 26. lokakuuta kello 17.30.

Toimittaja ja dekkarikirjailija Matti Röngän uusin teos Levantin kyy on päätösosa Viktor Kärppä -sarjalle. Rönkä koki, että nyt oli oikea aika lopettaa suositun kirjasarjan kirjoittaminen. Miltä tuntuu lopettaa kirjasarja, jota on kirjoittanut vuosien ajan?

– Loppukohtaus oli jo ollut mielessäni, ja ihan itketti, kun kirjoitin kohtausta. Sarja täytyy lopettaa jossain vaiheessa, ja olin huolissani päähenkilöstä, että hänelle kävisi huonosti ja hän saisi liiallisen velvollisuudentuntonsa takia sydänkohtauksen, Rönkä sanoo.

Kirjailija ei kuitenkaan päättänyt päättää päähenkilön päiviä. Viktor säilyy hengissä, ja hän saa kirjailijan mukaan "mahdollisuuden oppia armollisuutta". Suunnitelma kuitenkin on, että Viktor Kärppä -sarja on nyt haudattuna. Mikä kirjasarjan kirjoittamisessa oli haastavinta?

– Olen kirjoittanut Kärppä-sarjaa kahden vuoden välein, ja päähenkilö on ollut aina kaksi vuotta vanhempi. Hänen yhteiskunnallisen asemansa muuttumisen näkeminen on ollut haastavinta. Ihminen on sukupolvensa lapsi, ja tietyt asiat tulevat tietyssä vaiheessa elämää, Rönkä kuvailee.

Kirjailijana pääsee kertomaan erilaisia tarinoita

Myös toimittajana edelleen työskentelevästä Röngästä tuli kirjailija, koska nelikymppisenä Röngälle tuli tunne, että hän haluaisi kertoa aivan toisenlaisia tarinoita.

– En ajatellut, että jotain arvokasta jäisi sanomatta. Journalistisin keinoin pääsee puuttumaan moniin asioihin, mutta journalismi sopii tietynlaisten asioiden kertomiseen ja taide toisten, hän summaa.

Kirjailijanurassa Röngän mielestä vaikeinta on kirjoittamisen yksinäisyys. Töitä tekee pitkään yksin ja paljon, mutta kuitenkaan ei voi olla täysin varma, toimiiko tuotettu teksti. Röngän tapana on viedä kustannustoimittajalle varsin valmis kokonaisuus julkaisusyksyä edeltävän joulun aikoihin, ja loppuaika käytetään kirjan hiomiseen.

Toimittaja-kirjailija lukee kaikenlaisia kirjoja, eikä hänellä ole erityistä mieltymystä dekkareihin, vaikka Viktor Kärppä -romaanit ovat dekkareita. Rönkä lukee kotimaista kaunokirjallisuutta, ja lisäksi hän on erityisen tykästynyt laveisiin amerikkalaisiin kertojiin kuten Annie Proulxiin, John Irvingiin ja Jonathan Franzeniin. Röngällä on jo mielessä, mitä hän haluaa kirjoittaa seuraavaksi.

– Miehen elämän tarkastelua, mutta kovin toisella lailla kuin Viktor Kärppä -sarjassa, hän paljastaa.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja