Danny palkittiin Iskelmä-Finlandialla: "Tavallaan aloitti koko iskelmä- ja show-kulttuurin Suomessa"

8:46

Iskelmä-Finlandia-palkinto jaettiin jo 17. kerran. Tänä vuonna Tapsan tahdeilla palkittiin musiikkineuvos Ilkka Lipsanen, eli Danny.

VIDEO: Danny kertoo pitkän uransa salaisuuden

Tämän vuoden Iskelmä-Finlandia -palkinto on myönnetty suomalaisen iskelmämusiikin pioneerille Dannylle. Tunnustus kevyen musiikin eteen tehdystä työstä on arvoltaan 10 000 euroa ja sen myöntää vuosittain Nokian kaupunki.

Palkinto myönnettiin 17. kerran ja sen ojensivat Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi ja Iskelmä-Finlandia-asiantuntijaraadin puheenjohtaja Turkka MaliTapsan Tahdit -tapahtuman avajaisissa eilen torstaina 2. elokuuta. 

– Tällä kertaa palkinnon saa mies, joka tavallaan aloitti koko iskelmä- ja show-kulttuurin Suomessa. Mies, joka on kokenut nuorten ihailijoitten hysterian, varttuneemman väen suosion, levylistojen ykköspaikkoja ennätysmäärän sekä auttanut urallaan kymmeniä artisteja tietotaidollaan. Mies, joka sympaattisuudellaan ja esimerkillisellä jämptiydellään on todellakin tämän Iskelmä-Finlandiansa ansainnut, Mali perustelee.

Takana mittava ura

Ilkka Lipsasen musiikkiharrastus sai alkunsa jo vuonna 1954, kun hän sai ensimmäisen kitaran ja mikrofonin. Vuoden 1961 rockin SM-kisoja kuunnellessaan Lipsanen vakuuttui haluavansa esiintyjäksi. Syksyllä 1963 Lipsanen aloitti The Islanders -yhtyeen laulusolistina, jolloin hän otti käyttöönsä taiteilijanimen Danny. Hänen ensimmäinen hittinsä oli East Virginia.

Vuonna 1966 Danny perusti oman D-tuotanto-yhtiön ja alkoi kiertää maata Danny Show’llaan. Hitit Kesäkatu, Vähän ennen kyyneleitä, Salattu suru ja Hiljainen kitara siivittivät hänet 1960-luvulla jättimenestykseen. Levylistoille hän ylsi 1960-luvulla peräti 60 kappaleella.

Menestys jatkui 1970- ja 1980-luvuilla, kun yhteistyö Armi Aavikon kanssa synnytti duettona kulta- ja timanttilevyihinkin yltäneet kappaleet Tahdon olla sulle hellä sekä Kaiken sulle antaisin. Dannyn hittiputkea jatkoivat biisit Kuusamo, Tuuliviiri, Seitsemän kertaa seitsemän ja Tämä taivas tämä maa.

Yhteensä Dannylla on hallussaan 98 listamenestyskappaletta. 18 studioalbumia julkaissut legenda on vastaanottanut urallaan yhdeksän jalometallilevyä.

Danny on ilmoittanut, että lokakuusta 2018 tammikuuhun 2019 ulottuva Viimeinen ilta Dannyn seurassa -kiertue olisi hänen uransa viimeinen isompi kiertue.

– On haikeaa ja vaikeaa luopua tästä kaikesta. Siksi tuntuu erityisen hyvältä saada Iskelmä-Finlandia juuri nyt, viimeisen täysimittaisen kiertueen alla, iskelmälegenda kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja