Danny kommentoi viimein valmistunutta dokumenttia: Antauduin vain olemaan kohteena

Dokumentti Dannysta valmistui vuosien taistelun jälkeen 2:17

Legendaarinen showmies Danny eli Ilkka Lipsanen jaksaa yhä viihdyttää suomalaisia.

Laulaja Dannystä on vuosien taistelun jälkeen valmistunut dokumentti. Ohjaaja Sakari Saksa sanoo, että elokuvassa keskitytään musiikkiin, eikä lööppijulkisuuteen.

Saksa: En ole Dannyn mies, luvassa taustoja ja tarinoita, ei lööppejä 3:29

Dokumentin kuvaus aloitettiin jo vuonna 2013, mutta koska rahoitustukea ei saatu, valmistuminen venyi. Danny itse luotti ohjaaja Sakari Saksan taitoihin.

 – Uskoin jo heti alussa, että tämä mies on varmasti liikkeellä tehdäkseen musiikin kautta dokumenttia, eikä mitään keinotekoista tarinaa, jonka tavoitteena on löytää skandaaleita tai pahoittaa kenenkään mieltä. En ole vaikuttanut sen rakenteeseen, käsikirjoitukseen tai mihinkään, vaikka joskus olisi kyllä tehnyt vähän mieli. Olen kuitenkin pidättäytynyt kohteena olemisen osaan, sanoo Danny MTV:lle.

Danny: Viiden vuoden päästä joko jatkan tai olen kuollut 3:44

Sisulla eteenpäin


Ohjaaja Sakari Saksa myi dokumentin takia sijoitusyksiönsä ja kesämökkinsä. Budjetti dokumenttielokuvalla paisui vuosien mittaan 462 000 euroon. Yle, AVEK tai Suomen elokuvasäätiö eivät lähteneet mukaan.

– Minut on katsottu ns. Dannyn mieheksi. Sanottiin, että me oltaisi oltu tekemässä tietyllä tavalla mainoselokuvaa, mutta sen kiistän jyrkästi, sanoo ohjaaja Sakari Saksa.

Dokumenttiin käytiin läpi  2 700 filmi- ja videotallennetta, 15 000 valokuvaa ja 140 lehtileikekirjaa. Dannystä on vuosien varrella tehty paljon tv-ohjelmia, haastatteluja ja erilaisia taltiointeja. Mies itse kuitenkin uskoo, että jotain uutta kerrottavaa katsojille vielä löytyy.

Danny Japanissa: Älkää kutsuko minua delfiiniksi 0:19

"Turpaanikin sain"

– Isäni lähti kun olin 6-vuotias. Se oli rankka paikka. Liian rankka. Kymmenvuotiaana muutimme Porista Helsinkiin ja asuimme äitini kanssa 12 neliön yksiössä.Pelon kohteita oli paljon.

– Helsingissä jokaisella kaupunginosalla oli omat jenginsä. Kun muutimme Katajanokalle, pääsin siihen jengiin. Tavallaan pidimme yhtä nuorison kanssa aikuismaailmaa vastaan. Oli aikamoinen työ voittaa pelko, koska fyysisesti en ollut vahva. Tapeltiin miekkojen ja pamppujen kanssa, sain joskus turpaanikin. Mutta sanotaan, että selvisin myös itsepuolustustehtävistä, muistelee Danny MTV:n haastattelussa.


Vuosien varrella mediakin on säästänyt Dannyn pahimmalta loanheitolta, vaikka lööpeissä hän on ollut milloin Armin tai milloin Katri Helena -kommenttiensa vuoksi.

– Media on kohdellut minua loppujen lopuksi hyvin.  Sanotaan, että 99 prosenttia toimittajista on sellaisia, jotka haluaa rakentaa lukijan kannalta hyvää juttua. Sitten on niitä, jotka hakee ihmisistä heikkouksia, mutta onneksi olen joutunut aika vähän sellaisten ihmisten kanssa tekemisiin. Olen kyllä sitä mieltä, että loan heiton voi aloittaa itse tai sen voi aloittaa joku kaveri. Sanoisin, että kunnioitan suomalaista mediaa kaikin puolin. 

Sitruuna palkinnoksi kuvaajilta

Vuonna 1972 Danny kuitenkin sai lehtikuvaajilta sitruunan.

– Me - Kirka, Irwin ja minä - saimme Suomen valokuvaajilta sitruunan lehdistön työn vaikeuttamisesta, koska me suljimme itsemme vain luotettavien kuvaajien kuvattavaksi. Meillä oli Kirkan kanssa luottokuvaajat ja Irwin oli hankkinut värikkäällä elämäntavallaan sellaisia ihmisiä, joita halusi välttää. Saimme siis sitruunat, naurahtaa Danny.

Uusi levy 9 vuoden tauon jälkeen

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen Dannyltä on tulossa pian myös uusi levy. Sanoituksia kappaleisiin on tehnyt mm. Edu Kettunen ja Mariska. Edessä on myös  iso konserttikiertue ja Markku Veijalaisen kirjoittama kirja. 74-vuotias mies ei siis aio luovuttaa.

– 400 laulua ei ole syntynyt ihan tyhjästä, vaan ne on tehty. Toivon, että ne heijastavat suomalaisuutta nyt kun Suomi täyttää sata vuotta. Haluan olla siinä mukana, sanoo Danny MTV:lle.

"Jatkan tai kuolen"

Entä vieläkö mies vetää keikkaa 80-vuotiaana?

– Joku veijari kysyi mitä teen viiden vuoden päästä, mutta ei oikein tykännyt kun vastasin, että jatkan tätä tai olen kuollut. Sehän on fakta, naurahtaa Danny pikkupojan pilke silmäkulmassa.


Lue myös:

    Uusimmat