Coca-Cola terästettiin ennen kokaiinilla – mutta arvaatko, mitä 7UP sisälsi?

Monet virvoitusjuomat sisälsivät alun perin nykypäivän maailmassa ajateltuna melko kyseenalaisia aineksia.

Monet ovat varmasti kuulleet Coca-Cola -virvoitusjuoman hurjasta historiasta. Coca-Cola oli alun perin yksi sadoista kokapensaan lehtiä hyödyntävistä juomista, jolla oli lääkinnällisiä ominaisuuksia ja erilaisia väitettyjä terveyshyötyjä. Coca-Colaa markkinointiinkin historiansa alussa päänsäryn parantajana ja aivojen virkistäjänä – juoma kun tosiaan sisälsi pienen määrän kokaiinia. Vuonna 1903 Coca-Colasta poistettiin kokonaan kokaiini ja juoman stimuloivaksi ainesosaksi vaihdettiin kofeiini.

7UP sai buustia mielialalääkkeestä

Mutta tiesitkö, että myös 7UP -virvoitusjuomalla on samantyyppinen historia? Tämä sitruunapohjainen limonadi sisälsi alunperin mielialalääke litiumsitraattia, jota käytetään nykypäivänä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Terveysvaikutteiseksi väitetty virvoitusjuoma tunnettiin ensin nimellä "Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda", kunnes sen nimi lyhennettiin ensin muotoon "7 UP Lithiated Lemon Soda" ja lopulta nykymuotoon "7UP". Juoma sisälsi litiumsitraattia 31 vuoden ajan aina 1950-luvulle saakka. Mielialalääkkeen käyttö lopetettiin, kun tutkijat totesivat sillä olevan mahdollisesti vaarallisia sivuvaikutuksia.

Ei ole täysin varmaa, mistä virvoitusjuoman nimi 7UP on peräisin. Joidenkin teorioiden mukaan sitruunalimun keksijä Charles Grigg vitsaili juoman olevan tarkoitettu parantamaan 7 erityyppistä krapulaa, joita ihmiset kokevat. Tämä teoria saattaa hyvinkin pitää paikkansa, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan sitruunalimonadi todella on paras lääke krapulaan. Toiset väittävät juoman sisältäneen alun perin seitsemän ainesosaa, josta nimi olisi saanut alkunsa.

Lähde: Foodbeast

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja