CNN: Venäjän armeija on pahasti jakautunut – Putin antaa itse suoraan käskyjä sotatantereella oleville kenraaleille

4:06
Zelenskyi antoi ehtonsa rauhalle, yli tuhat pidätetty mielenosoituksissa Venäjällä – torstain uutispaketti sodasta Ukrainassa

Yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet paljastavat joukon vanhoja ja yhden uuden ongelman Venäjän armeijan toiminnassa: huutavan miespulan, huolto-ongelmien ja kehnon moraalin lisäksi sodan ohjaksissa hääräilee yhä enemmän itse Vladimir Putin. 

Presidentti Putin ilmoitti keskiviikkona Venäjän osittaisesta liikekannallepanosta. Rintamalle lähetettävän reservin vahvuudeksi ilmoitettiin aluksi 300 000. 

Torstain aikana useista lähteistä on alkanut kuulua tietoja, joiden mukaan rintamalle yritettäisiin haalia kuitenkin jopa miljoona miestä.

Liikekannallepano kirvoitti eilen sotaa- ja liikekannallepanoa vastustavia mielenosoituksia ympäri Venäjää. Yli 1 400 mielenosoittajaa otettiin kiinni ja tämänhetkisten tietojen valossa näyttää siltä, että myös kiinniotetut mielenosoittajat aiotaan lähettää sotimaan Ukrainaan.

Yhdysvaltain tiedustelu toteaa, että oli totuus Venäjän haaliman reservin kokoluokasta mikä hyvänsä, uusien sotilaiden saaminen ei ole Venäjän armeijan ainoa ongelma.

Ukrainan viimeaikainen menestys sodassa on tiedustelutietojen perusteella horjuttanut Venäjän armeijan johtoa entisestään.

Putin johtaa?

CNN kertoo, että Yhdysvaltain tiedustelutietoihin perehtyneiden lähteiden mukaan Venäjän armeija ei pääse yksimielisyyteen siitä, kuinka Ukrainan joukkojen etenemiseen tulisi vastata. Moskova on joutunut puolustuskannalle sekä idässä että etelässä.

Kahden tiedustelulähteen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin antaa nyt itse ohjeita suoraan kentällä oleville kenraaleilleen.

Länsimaiden korviin on kantautunut myös keskusteluja, joissa venäläiset upseerit väittelevät keskenään ja valittavat Moskovan päätöksistä ystävilleen ja sukulaisilleen.

Useat yhdysvaltalaislähteet sanovat, että sodanjohdolla on myös merkittäviä erimielisyyksiä strategiasta. Johtajat eivät pääse sopuun siitä, minkä puolustamiseen resurssit kannattaisi keskittää.

Ei ainakaan Putinin syy

Moskovassa on yritetty etsiä kuumeisesti syntipukkia, jonka niskaan kaataa Venäjän joukkojen "äkillinen epäonni", Naton korkea virkamies sanoo.

– Kremlin virkamiehet ja valtion tiedotusvälineiden edustajat ovat keskustelleet kuumeisesti Harkovan epäonnistumisesta.

– Kremlille tyypilliseen tapaan he näyttävät yrittävän kääntää syyttävän sormen poispäin Putinista ja osoittamaan Venäjän armeijaa.

Joukkojen siirtäminen haastavaa

Lähteiden mukaan Venäjän sotilaallinen komentoketju on kokenut muutoksia taistelukentillä tapahtuneiden epäonnistumisten vuoksi.

Muutokset eivät ole ensimmäiset Ukrainan sodan aikana nähdyt ja jälleen uudet muutokset ovat tehneet Venäjän komentorakenteen aiempaakin sekavammaksi.

Esimerkkinä Naton tietolähde mainitsee komentajan, jonka vastuulla oli suurin osaa Harkovan alueen yksiköistä. Komentaja ehti olla tehtävässään vain pari viikkoa, ennen kuin hänet vapautettiin.

Ottaen huomioon Venäjän armeijan jatkuvat huolto-, viestintä- ja moraaliongelmat, asiantuntijat epäilevät, ettei Venäjä pysty osittaisesta liikekannallepanosta huolimatta lähettämään nopeasti suuria joukkoja Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja