Mainos

Chiracin ruokapuheet suututtavat Briteissä

Britannian suurin iltapäivälehti kutsuu Ranskan presidenttiä raukkamaiseksi rasistiksi. Se myös muistuttaa, että Ranska on vastuussa etanoiden ja sammakonreisien leviämisestä ruokapöytiin.

Ranskan presidentin Jacques Chiracin (kuvassa) puheet Britannian kehnosta ruuasta ovat heikentäneet entisestään hänen välejään brittipääministeri Tony Blairiin. Suhteet ovat olleet koetuksella sen jälkeen, kun johtajat ottivat yhteen maataloustuista EU-huippukokouksessa kesäkuussa.

Chirac vitsaili viikonloppuna Britannian ruuan olevan niin huonoa, että surkeampaa löytyy vain Suomesta. Lisäksi Britannia ei ole hänen mielestään antanut maataloudelle mitään muuta kuin hullun lehmän taudin.

Brittilehdistö oli tänään puheista raivoissaan. Maan suurin iltapäivälehti The Sun kutsuu Chiracia raukkamaiseksi rasistiksi ja muistuttaa, että Ranska on vastuussa etanoiden ja sammakonreisien leviämisestä ruokapöytiin.

Chirac esitti ruoka-arvioitaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja Saksan liittokanslerille Gerhard Schröderille Kaliningradissa. Asiasta kertoi eilen ranskalaislehti Libération.

Olympiaisännyydestä tuli maaottelu

Kiista pysyy pinnalla keskiviikkona, kun vuoden 2012 kesäolympialaisten isäntäkaupunki valitaan Singaporessa.

Isännyydestä on tulossa Britannian ja Ranskan maaottelu, sillä Pariisin ja Lontoon odotetaan yleisesti olevan vastakkain äänestyksen viimeisellä kierroksella.

Sekä Blair että Chirac matkustivat tänään Singaporeen viime hetken kampanjointia varten-tosin eri aikaan. Kumpikaan ei uutistoimistojen mukaan kommentoinut kohua, vaikka erityisesti Chiracille satoi kysymyksiä hänen lempiruuistaan.

Singaporesta riitapukarit lentävät suoraan Skotlantiin G8-huippukokoukseen. Yhteisesiintymisestä odotetaan erittäin viileää.

Blairin ja Chiracin välit eivät ole koskaan olleet erityisen hyvät. Pohjamutiin suhteet vajosivat sen jälkeen, kun Chirac hävisi kansanäänestyksen EU-perustuslaista. Pian tämän jälkeen EU:n rahoitusneuvottelut kaatuivat, ja Chirac syytti Blairia sovun tuhoamisesta. Blairin mielestä Chirac pyrki vain pitämään kiinni maataloustuistaan ja siirtämään huomion pois perustuslakisotkusta.

Viikkoja jatkuneessa sanailussa Blairin on arvioitu olleen toistaiseksi diplomaattisempi. Kotimaassaan epäsuositun Chiracin reaktioita onkin pidetty osoituksena hänen hupenevasta arvovallastaan Euroopassa. Chiracia 20 vuotta nuoremman Blairin asemaa parantaa osaltaan se, että Britanniasta tuli viime viikolla EU:n puheenjohtajamaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.