Cheney hakee tukea mahdollisille iskuille Irakiin

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney sukkuloi Lähi-idässä hakemassa tukea mahdollisille iskuille Irakiin. Saudi-Arabia torjui ehdotuksen jyrkästi.

Saudi-Arabian johto totesi asiasta perillä olevien lähteiden mukaan tänään Yhdysvaltain varapresidentille Dick Cheneylle, ettei se salli maaperänsä käyttöä Irakin-vastaisiin hyökkäystoimiin.

Cheney tapasi tänään kuningas Fahdin ja kruununprinssi Abdullahin Jeddassa. -Saudi-Arabia ei salli Yhdysvaltain käyttävän sen maaperää Irakin-vastaisiin iskuihin, koska se muodostaisi yleensä katastrofin alueelle sekä uhkan alueen turvallisuudelle ja vakaudelle, lähteet kertoivat saudijohtajien sanoneen Cheneylle.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney saapui tänään Lähi-idän kiertomatkallaan Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabia oli jo ennen vierailua ilmaissut voimakkaan vastustuksensa mahdollisille Irakin-vastaisille sotilaallisille iskuille. Cheney tapasi ensin kuningas Fahdin ja sen jälkeen kuningaskunnan todellisen johtajan, kruununprinssi Abdullahin.

Cheney saapui Saudi-Arabiaan Abu Dhabista, jossa hän sai myös kuulla, että Arabiemiraatit vastustaa kaikkia sotilaallisia toimia Irakia vastaan.

Abdullah kertoi omasta torjuvasta kannastaan torstaina antamassaan haastattelussa. -En usko, että se (hyökkäys Irakiin) on Yhdysvaltain, alueen tai koko maailman etujen mukaista, hän sanoi ABC-televisiokanavan uutisille.

Cheney on Lähi-idän kiertomatkalla keräämässä tukea terrorismin vastaiselle taistelulle, jonka Yhdysvallat uhkaa laajentaa Irakia vastaan. Hän on aiemmin tällä viikolla vieraillut Jordaniassa, Egyptissä, Jemenissä ja Omanissa. Seuraavina matkaohjelmassa ovat Bahrain, Qatar ja Kuwait sekä Israel ja Turkki.

Irakin vastaisista iskuista puhuttiin vaivihkaa Barcelonassa

Yhdysvaltain suunnitelmista mahdollisesti iskeä Irakia vastaan supistiin käytävillä Barcelonan EU-huippukokouksessa. Belgian pääministeri Guy Verhofstadtin kerrotaan ehdottaneen päivällisillä, että asiaa pohdittaisiin, mutta ajatus ei saanut kannatusta.

Taustalla toimi Yhdysvaltojen läheisin liittolainen Euroopassa eli Britannian pääministeri Tony Blair, joka Washingtonin puolesta selvitteli kahden kesken, mitä mieltä jotkin muut maat olisivat iskuista. Hänkin korosti jälkeenpäin, etteivät päätökset ole vielä ajankohtaisia.

Julkisuudessa on esiintynyt tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat suuntaisi terrorismin vastaiset iskut seuraavaksi Bagdadia vastaan. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi, ettei iskuista puhuttu, koska kyseessä ei ole ajankohtainen kysymys. Samalla hän kuitenkin teki selväksi, että tilanne voi muuttua. -Irakin johtajat tekisivät viisaasti, jos he suhtautuisivat vakavasti YK:n turvallisuusneuvoston sekä pääsihteeri Kofi Annanin suosituksiin. Asetarkastajien paluu Irakiin on välttämätöntä ja tätä mieltä on kansainvälisen yhteisön suuri enemmistö. Se tekisi tarpeettomaksi kaiken spekulaation Irakin vastaisista iskuista, Chirac varoitteli Bagdadia.

Saksalaiset lähtevät siitä, että mahdollisilla iskuilla Irakia vastaan on oltava YK:n mandaatti. Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan Yhdysvaltain ja Irakin suhteista ei kokouksessa puhuttu. -Ei ole mitään konkreettista tiedossa Yhdysvaltain suunnitelmista. Euroopan puolelta on enemmänkin toppuuteltu uusien operaatioiden käynnistämistä, Lipponen sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat