Cernin tutkijat haluavat 20 miljardin euron hiukkaskiihdyttimen – tavoitteena maailmankaikkeuden salojen paljastaminen

Sveitsissä sijaitsevan Cern-tutkimuskeskuksen viranomaiset haluavat rakentaa nykyistä LHC-hiukkaskiihdytintä (Large Hadron Collider) huomattavasti suuremman, uuden hiukkaskiihdyttimen.

Nykyinen LHC on rakennettu 27 kilometriä pitkään ympyränmuotoiseen tunneliin. Sen avulla tutkijat laittavat muun muassa protoneja törmäämään päin toisiaan lähes valon nopeudella. 

Tarkoituksena on luoda sellaisia olosuhteita, jotka vallitsivat maailmankaikkeudessa heti alkuräjähdyksen jälkeen.

Higgsin bosonin löytymisen jälkeen LHC ei ole tehnyt suuria paljastuksia maailmankaikkeuden mysteereistä, kuten pimeästä energiasta tai pimeästä aineesta.

Cern onkin laatinut suunnitelmat seuraavan sukupolven hiukkaskiihdyttimen rakentamiseksi, jonka toivotaan paljastavan maailmankaikkeuden saloja. 

The Guardian kertoo, että kyseessä olisi Future Circular Collider (FCC). Vuonna 2019 kehitettyjen suunnitelmien mukaan FCC:n ympyräradan pituus olisi jopa sata kilometriä ja se käyttäisi hiukkasten paiskomiseen yli seitsemänkertaisesti energiaa kuin nyykyinen LHC. Hintaa uudelle jätti-hiukkaskiihdyttimelle tulisi arviolta 20 miljardia euroa.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä niin suuren rahan kuluttaminen olisi holtitonta, kun ottaa huomioon, että maailma on ilmastokriisin partaalla.

Cernissä keskusteltiin viime perjantaina jälleen hankkeen toteuttamiskelpoisuudesta. Jos suunnitelmat saavat tuulta siipiensä alle, niin Cern pyytäisi hankkeelle hyväksyntää seuraavan viiden vuoden sisällä. Toiveina on, että uusi hiukkaskiihdytin olisi tässä tapauksessa toimintavalmiina 2040-luvulla.
 

Lue myös:

    Uusimmat