Mullistava tiedeuutinen: Higgsin hiukkanen löytyi

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen Cernin tutkijat ovat löytäneet hiukkasen, joka on hyvin todennäköisesti Higgsin hiukkanen.

– Tämä on alustava tulos, mutta meidän mielestämme se on erittäin vahva ja vankka, sanoi tutkimuksissa mukana ollut tiedemies John Incandela Cernin tiedotustilaisuudessa Genevessä.

Higgsin hiukkasta kutsutaan niin sanotuksi jumalhiukkaseksi. Hiukkanen on tärkeä nykyfysiikalle, sillä sen olemassaolo selittäisi miksi alkeishiukkasilla on massa.

– Voimme saada vihdoin tietoa siitä, miten materia syntyi maailmankaikkeutemme alussa, selitti Cernin fyysikko Yves Sirois.

Todennäköisyys sille, että tutkimustulokset osoittautuisivat vain sattumaksi, on hyvin pieni: vain yksi kolmesta miljoonasta.

Moni tiedotustilaisuuteen osallistunut tutkijaveteraani otti uutisen vastaan kyyneleet silmissään.

– Olemme saavuttaneet tärkeän virstanpylvään luonnon ymmärtämisessä, sanoi Cernin johtaja Rolf Heuer.

Brittiläinen fyysikko Peter Higgs, jonka tutkimuksiin koko teoria Higgsin hiukkasesta perustuu, kertoi liikuttuneensa syvästi tuloksista.

– En uskonut tämän tapahtuvan elinaikanani. Minun täytyy pyytää perhettäni pistämään samppanjan jääkaappiin kylmenemään, 83-vuotias fyysikko sanoi.

(MTV3 - Reuters)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 4.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja