Mikä Higgsin hiukkanen oikein on?

Higgsin hiukkanen eli niin sanottu jumalhiukkanen on hiukkanen, joka selittää, miksi jollakin hiukkasilla on massa ja joillakin ei. Selittää siis, jos on olemassa. Tähän päivään asti Higgsin hiukkanen on ollut vain teoriaa.

Teoria on nimetty skottifyysikko Peter Higgsin mukaan. Teorian mukaan avaruus ei ole tyhjä vaan siellä vaikuttaa kenttä, joka antaa alkeishiukkasille massan. Kentässä puolestaan vaikuttaa välittäjähiukkanen eli Higgsin hiukkanen.

Higgsin hiukkasen löytyminen täyttäisi aukon fysiikan niin sanotussa standardimallissa. Standardimallin mukaan kaikki aine koostuu 12 alkeishiukkasesta. Mysteeri piilee kuitenkin siinä, mikä antaa hiukkasille massan. Yksinkertaistettuna teoria on se, että muut hiukkaset törmäävät jatkuvasti Higgsin hiukkasiin ja saavat siitä massaa.

Jotta teoria muuttuisi todeksi, pitäisi Higgsin hiukkanen löytää. Tätä työtä on tehty Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä vuosikausia.

Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitsevaan tunneliin rakennettiin Large Hadron Collider- hiukkaskiihdytin. Lähes neljä miljardia euroa maksanut LHC-kiihdytin on yksi tieteen historian kalleimpia laitteita. Sen rakentamiseen kului lähes 20 vuotta.

Ensimmäiset protonisuihkukokeet CERNin hiukkaskiihdyttimellä tehtiin maaliskuussa 2010.

Hiukkaskiihdyttimellä pyritään luomaan olosuhteet, jotka ovat lähellä ensimmäisiä sekunnin miljardisosia maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen jälkeen. Protoneja törmäyttämällä synnytetään uusia alkeishiukkasia ja metsästetään merkkejä siitä kuuluisasta Higgsin hiukkasesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat