Mainos

Tuhoisa sienitauti saattaa levitä Suomeen – uhanalaiset jalavalehdot vaarassa

Hollanninjalavataudin pelätään leviävän idästä päin Suomen jalavalehtoja tuhoamaan.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tautia levittäviä kaarnakuoriaisia on tavattu Viipurissa eli noin 30 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Suomi on nykyisin ainoa EU-maa, jossa tautia ei esiinny lainkaan. Lähimmät hollanninjalavataudin esiintymät ovat Virossa, Ruotsissa ja Pietarissa.

– Tauti saattaa levitä Suomeen, ja se pystyisi tänne asettumaan. Se olisi kohtalokasta Suomen luontaisille jalavalehdoille, jotka ovat jo nyt äärimmäisen uhanalaisia, sanoo tutkija Salla Hannunen Evirasta.

Uhkaan ovat heränneet myös ne isot kaupungit, joiden puistoissa on paljon jalavia. Tällaisia ovat esimerkiksi Helsinki ja Turku.

Nimestään huolimatta hollanninjalavatauti on peräisin Aasiasta. Sikäläisillä jalavalajeilla on parempi vastustuskyky tautia vastaan kuin eurooppalaisilla.   

Hollanninjalavatauti voi kuivattaa vehreän jalavan kuolleeksi rangaksi jopa yhdessä kesässä. Jalavan lehdet alkavat kellastua, kun taudin aiheuttava sienirihmasto tukahduttaa puun nestekierron. Lopulta puu tukehtuu hengiltä. 

Suomessa sekä luonnonvaraiset että puistojalavat ovat samoja lajeja eli kynä- ja vuorijalavia. Luonnonvaraisten jalavien tuho merkitsisi myös näiden jalavalajien pohjoisen geenityypin katoamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.