Capitol-komitea esittää rikossyytteiden nostamista Donald Trumpia vastaan

Komitean varapuheenjohtajan mukaan Trump on sopimaton mihinkään virkaan.

Yhdysvalloissa kongressitalon hyökkäystä tutkiva edustajainhuoneen komitea suosittelee rikossyytteiden nostamista ex-presidentti Donald Trumpia vastaan.

Komitea suosittelee syytteitä kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Komitean työ on kestänyt puolitoista vuotta. Sen raportti julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona.

Kieltäytyi lähettämästä viestiä väkivallattomuudesta

Komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney sanoi jo avauspuheenvuorossaan, että Trump on sopimaton mihinkään virkaan. Cheneyn mukaan syynä on Trumpin haluttomuus puuttua välittömästi kongressitalon hyökkäykseen.

– Kukaan, joka käyttäytyy tuolla tavalla tuollaisella hetkellä, ei voi koskaan enää palvella kansakuntaamme missään määräävässä asemassa. Hän on sopimaton mihinkään virkaan, Cheney sanoi.

Komitean mukaan Trumpin avustajat pyysivät häntä useita kertoja lähettämään kannattajilleen viestin, jossa hän olisi suositellut heille rauhanomaisia mielenosoituksia ja väkivallan välttämistä, mutta Trump kieltäytyi, kertoi uutiskanava CNN.

Trumpin viestintätiimin silloisen johtajan Hope Hicksin ja Valkoisen talon apulaislehdistöpäällikön Hogan Gidleyn tekstiviesteistä käy selville, että Gidley lähetti Hicksille viestin kehottaen Hicksiä "todellakin suosittelemaan väkivallattomuutta korostavan viestin lähettämistä".

Hicks vastasi jo tehneensä näin useita kertoja, mutta Trump oli aina kieltäytynyt.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat